Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Manželce vadil výhled, tak jí splnil, co chtěla: Postavil jí dům na kuří nožce

Autor: ran - 
29. října 2021
19:04

Muže z Bosny už nebavilo poslouchat neustálé manželčiny nářky na výhled z okna, postavil jí proto otočný dům. Hne se na jakoukoli stranu, kam si paní řekne. Dokáže se otočit kolem své osy za 22 sekund!

Vojin Kusic (72) z města Srbac v severní Bosně postavil dům, který se dokáže otáčet jak na obrtlíku. Vyhověl tak „stížnostem“ své ženy, které nevyhovoval výhled z okna. Nyní se může ráno přímo z postele kochat východem slunce nad poli a za chvilku, aniž by se hnula z lože, zase sledovat kolemjdoucí na druhé světové straně směrem do ulice. A pak si zase užívat uklidňujícího pohledu na les.

Dům stojí na ose o průměru sedm metrů a umí se otáčet, doslova jak manželka pískne. Nejpomaleji se otočí jednou za 24 hodin, nejrychleji za pouhých 22 sekund! Kusic celý barák zhotovil svépomocí v průběhu šesti let, napsal Mirror.

„Už mě nebavily ty řeči a neustálé přestěhovávání nábytku, tak jsem ženě řekl, víš co, já ti postavím dům, který se otáčí kolem své osy, aby sis ho mohla natočit, jak budeš chtít,“ popsal Kusic, co ho k originálnímu počinu vedlo. 

Kromě toho, že dům uspokojil ženiny rozmary, má podle stavitele-samouka Kusice také další výhodu – prý daleko lépe odolá zemětřesení. Ještě sice nebyla příležitost to v reálu ozkoušet, Kusic je ale přesto skálopevně přesvědčen, že jeho projekt by mohl být řešením pro lidi v seismicky citlivých oblastech.

Sám Kusic ale všechny chvály skromně brzdí. „On to není žádný vynález, chtělo to jenom trochu vůle, odhodlání a něco času a znalostí,“ říká kutil, který se prý inspiroval u vynálezců Nikoly Tesly a Srba Mihajla Pupina.

Jedinkrát za šest let stavbu odložil, a to když mu operovali srdce. „Prosil jsem doktory, ať mi prodlouží život aspoň o rok, protože jsem tenhle projekt chtěl stihnout a nikdo kromě mě by nevěděl, jak dům dokončit,“ uvedl Kusic. 

Paní Kusicová se ke svému novému bydlení nevyjádřila.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi