Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Alexandra se narodila a nevážila ani kilo: Na vozíčku ji pak srazilo auto, přesto ráda pomáhá

Autor: VaB - 
6. listopadu 2021
10:35

Když se Alexandra narodila, vážila sotva jedno kilo. Kvůli předčasnému porodu u ní došlo k přidušení a k poškození páteře, diagnostikována jí byla i mozková obrna nebo cysta na plicích. V roce 2005 ji srazil bezohledný řidič na přechodu. Přesto stále bojuje a pomáhá ostatním. Teď ale potřebuje pomocnou ruku také ona.

Saša, jak jí říkají, přišla na svět v 70. letech a od prvních chvilek života bojuje s nepřízní osudu. Narodila se předčasně, nevážila ani jedno kilo, v tehdejší době to znamenalo odsunutí do ústavu. Rodiče to ale nedopustili. Své dceři chtěli naopak dopřát nejlepší péči a postarat se o to, aby jednou byla soběstačná.

Během porodu došlo k přidušení, což mělo za následek poškození páteře. Následně se objevila i mozková obrna nebo cysta na plicích. Ve Vojenské nemocnici v Plzni tehdy proběhla operace plic, která byla úspěšná. Vyhráno ale neměla.

Omezená kapacita plic si vynutila dechová cvičení i další rehabilitace. Navzdory postupným pokrokům zůstával Sašin stav nadále „křehký“. „Maminka se mnou celý čas musela zachovávat přísné hygienické standardy. Můj pokoj musel být stále 100% sterilní, doslova jsem se probouzela i usínala s vůní dezinfekce,” vzpomíná Alexandra na dětství.

Kvůli zkrouceným chodidlům musela podstoupit operaci, tou se částečně narovnala. I tak ale dál musela rehabilitovat a cvičit, někdy až třikrát denně. Bylo jí už šest let. Rodině někdo doporučil ústav, maminka ale zásadně nesouhlasila. „Pamatuji si, jak mi maminka řekla, že mě nikam a nikomu nedá. Řekla jim, že žádný ústav nepřipadá v úvahu a namísto toho jsem nastoupila do první třídy,” vypráví.

Základní a střední školu vystudovala Alexandra s ostatními na výbornou, pak pokračovala na výtvarnickou školu a dále do Porcelánky v Horním Slavkově, což byla tehdy nejstarší porcelánka ve střední Evropě. Vyráběl se tam i porcelán pro anglickou královnu i pro Jana Pavla II. Volný čas věnovala kroužkům pro děti.

Vážná nehoda

Rok 2005 přinesl další ránu. Saša stála u přechodu, jedno auto zastavilo a pustilo ji, ona začala na vozíčku přejíždět. V tu chvíli se ale vyřítil jiný řidič, který stojící auto před přechodem objížděl a Sašu srazil.

Náraz byl silný, žena letěla 12 metrů vzduchem a hlavou narazila na kovové zábradlí. Zázrakem přežila, ale kvůli vážné nehodě musela s veškerým cvičením začít znovu a vytrpěla si spoustu bolesti. Jakmile to ale bylo možné, začala se znovu věnovat malování a péči o druhé.

I přes to všechno je to stále usměvavá dáma, zapojuje se do programů Armády spásy, ve které se s láskou věnuje druhým. Teď zápasí s bolestmi, ztuhlé svaly by bylo třeba rozpohybovat, v tom pomohou například intenzivní neurorehabilitace v klinice AXON. Pojišťovna je ale neproplácí a žena sama si je nemůže dovolit. Proto potřebuje pomoc.

„Přes všechnu prožitou bolest mám v srdci lásku i vděčnost za to, že mohu vše žít naplno a rozdávat ji dál. Přeji všem vše dobré, lásky milující čas i naplnění v životě,“ vzkazuje s vděčností Alexandra. Ženu můžete podpořit zde, za jakoukoliv částku bude velmi ráda.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi