Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Žena (26) porodila devaterčata: Denně spotřebují 100 plen a vypijí 6 litrů mléka!

Autor: rc - 
28. července 2021
15:54

Světový rekord překonala Halima Cisseová (26) z Mali, když v nemocnici v Maroku přivedla na svět devět dětí! Devaterčata po narození vážila od 500 gramů do 1 kila. Stále zůstávají v inkubátorech na jednotce intenzivní péče, kde na ně dohlíží skupina zdravotníků. Halima prozradila, jaké je to starat se o tolik dětí. Za den se prý spotřebuje až sto plen a šest litrů mléka! Na děti jí však dohlíží zdravotní personál, a tak se večer může v klidu vyspat a přes den si odpočinout u televize.

Rovnou o devět členů se rozrostla rodina Halimě Cisseové a jejímu manželovi Kaderu Arbymu (35). Šestadvacetiletá rodačka z Mali na klinice v marocké Casablace začátkem května přivedla na svět devaterčata! Halima tvrdí, že děti počala přirozeně. Máma, která už se svým manželem vychovává dceru Soudu (2,5), tak překonala světový rekord z roku 2009, který držela Nadya Sulemanová, jež porodila osmerčata!

Halima prý ani netušila, že devět dětí čeká. „Byla jsem v naprostém šoku, když jsem zjistila, že budu mít devět dětí, protože jsem si myslela, že jich bude sedm,“ uvedla pro britský deník Daily Mail. „Když miminka vycházela, hlavou se mi honilo tolik otázek. Byla jsem si velmi dobře vědoma toho, co se děje, a zdálo se, jako by ze mě vycházel nekonečný proud dětí,“ popsala chvíle při porodu.

Šok po telefonu

Do Maroka žena přicestovala z Mali spolu se svou sestrou. Její manžel zůstal doma a o tom, že mají devět dětí, se dozvěděl po telefonu. „Po narození mi zavolala sestra manželky a teprve tehdy jsem zjistil, že máme devět dětí a ne sedm. Nemohl jsem mluvit se svou ženou dvaasedmdesát hodin po porodu, protože byla tak vyčerpaná a její zdravotní stav nebyl dobrý,“ popsal šokující chvíle Arby, který přijel za svou rodinou až v červenci a musel být deset dní v karanténě. „Byl to neuvěřitelný pocit. Když jsem je viděl, ztratil jsem řeč, bylo to těžké všechno to vstřebat,“ dodal námořník, který si svou manželku vzal v roce 2017. Prý si je dobře vědom, že péče o tak početnou rodinu bude náročná.

Rodina žije v domě se třemi ložnicemi, a tak bude potřeba dům o něco rozšířit, aby se tam všechny děti poskládaly. „Do budoucna je třeba vyřešit spoustu věcí, ale prozatím se soustředíme pouze na péči o naše děti,“ dodal tatínek. Dva z chlapců dostali jména po významných osobnostech, a to po králi Maroka a prezidentovi Mali. Jeden z chlapců dostal jméno Mohammed a druhý Bah. Rodiče se tak rozhodli pojmenovat děti, aby vyjádřili svou vděčnost předtavitelům své země, kteří jim pomohli realizovat  transfer z nemocnice v Mali do Maroka.

Až 100 plen denně

Devaterčata stále zůstávají v inkubátorech na jednotce intenzivní péče na klinice Ain Borja, kde budou ještě další dva měsíce. Na klinice mají veškerou péči, kterou si jen mohou přát. Dohlíží na ně tým zdravotníků. Jejich máma je chodí navštěvovat dvakrát denně a zůstává u nich pouhou půl hodinu, aby si s nimi vytvořila vazbu. Stále se prý zotavuje z porodu a nemá dostatek energie. Péče o tolik dětí není vůbec lehká. Sourozenci vyžadují krmení každé dvě hodiny a za den spotřebují až sto plenek!

Navíc každé tři hodiny za nimi chodí vizita, aby zkontrolovala, zdali nemají zdravotní komplikace a dobře se vyvíjí. Doposud péče o děti vyšla na milion britských liber (30 milionů Kč), ovšem o zaplacení účtů se stára vláda Mali. „Je to hodně práce a stále se cítím velmi slabá,“ uvedla maminka deseti dětí, která při porodu ztratila hodně krve. „Těhotenství bylo velmi obtížné a potřebuji hodně odpočinku. Porodit jedno dítě je dost těžké, ale porodit devět je nepředstavitelné,“ uzavřela Halima.

VIDEO: Co nevíte o porodech a těhotenství

Tara-Tara ( 28. července 2021 17:56 )

už to přece vyvraceli, že to není pravda

Zobrazit celou diskusi