Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Postrach pachatelů pes Garrit podlehl rakovině: Strážcům zákona pomohl vyřešit i vraždu!

Autor: rc - 
19. července 2021
19:45

Do policejního nebe odešel postrach kriminálníků Garrit. Policejní pes pomohl vyřešit nejeden zapeklitý případ. Mezi jeho největší úspěchy patří objasnění vraždy v Rotavě, ovšem letos v únosu přišla krutá zpráva. Čtyřnohému parťákovi policisty Ladislava Šedivce byla diagnostikována rakovina mízních uzlin.

Garrit od Hradčanského rybníka se narodil v září roku 2013. O dva roky později prošel šestitýdenním základním kynologickým kurzem v Býchorech a v roce 2016 ve výcvikovém středisku Bílá Hora na Plzeňsku absolvoval kondiční kurz. Od samého začátku ve službě zazářil. Čtyřnohý policista pomohl vyřešit vraždu v Rotavě. „Bylo to hned na počátku naší společné služby a nakonec to byl zřejmě jeden z našich největších úspěchů v jeho policejní kariéře,“ uvedl v prohlášení oficiálním webu policie policejní psovod Ladislav Šedivec s tím, že se Garritovi podařilo vyčenichat nůž, který byl vražednou zbraní.

„Poté to byl jeden ze stěžejních důkazů proti pachateli. Ve stejném roce ještě například nalezl velkou část odcizených věci z prodejny potravin na Sokolovsku. Zúčastnili jsme se i civilního obranářského závodu Statečné psí srdce, který se konal v Blovicích, a Garrit se tehdy umístil na krásném sedmém místě ze třiceti účastníků,“ vyjmenoval největší úspěchy, kterých s Garritem docílili.

Tím ale kariéra čtyřnohého strážce zákona neskončila. V roce 2018 se mu podařilo vypátrat pachatele, který utekl od dopravní nehody, jež se stala u Aše. Garrit pomohl policistům i v Mariánských Lázních, kde vyčenichal pachatelku, jež měla na svědomí ublížení na zdraví. „Když v Sokolově došlo k vykradení několika chat, tak Garrit dokázal nalézt část odcizených věcí, například jízdní kolo,“ dodal Šedivec.

V únoru letošního roku však přišla zdrcující zpráva, která ukončila Garritovu kariéru u policie. „Bohužel mu byla diagnostikována rakovina mízních uzlin, zavodnění plic,“ uvedl Šedivec s tím, že uzdravení nebylo možné a postrach pachatelů odešel do policejního nebe. „Patřil k nejúspěšnějším služebním psům v historii Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje,“ uvedla policie na Facebooku.

VIDEO: Služební pes Roky vyštěkal zloděje kol na Rychnovsku.

Video  Služební pes Roky vyštěkal zloděje kol na Rychnovsku.  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi