Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Chlapce (10) s SMA vyhazovala ochranka z parku: Někdo by se o tebe a vozík mohl zranit, řekla mu

Autor: ran - 
25. července 2021
08:31

Pracovník bezpečnostní služby u moderní fontány v Chicagu vyhazoval chlapce, který se k vodě v doprovodu maminky přijel na kolečkovém křesle smočit a pobavit se. Bezpečák jim řekl, že by se o jeho vozík někdo mohl zranit a „byly by problémy“. Maminka se proti chování pracovníka ohradila na místě, na facebooku i v televizi. Park, který fontánu provozuje, se za incident omluvil.  

Jordan Block (10) z amerického města Warrenville je od 2 let upoután na kolečkové křeslo, protože trpí spinální svalovou atrofií (SMA). 6. července jel právě od doktora, kterého v Chicagu pravidelně navštěvuje, a s maminkou se stavil na jejich oblíbeném místě u umělecké fontány v parku Millennium.

Chtěl se pobavit a zchladit se v horkém dni, přišlo ale překvapení. Jak na svém facebookovém profilu uvedla Jordanova maminka Megan Blocková, zastavil je bezpečnostní pracovník parku. „Řekl, že co kdyby nějaké dítě do Jordana vrazilo a zranilo se,“ uvedla ve čtvrtek maminka pro televizi CBS 2. Pracovník měl dodat, že by mu to způsobilo problémy.

Jordana podle vlastních slov situace překvapila. V parku už několikrát byl a bavil se bez zábran s ostatními dětmi, aniž by mu někdo něco zakazoval. „Cítil jsem se odstrčený,“ řekl pro televizi, která ho a jeho maminku pozvala, aby o své příhodě promluvili. Jordan dodal, že protože z vozíku nemůže slézt, je zábava u fontány jedna z mála věcí, které si skutečně užívá. Obzvlášť za parného dne.

Chlapec s maminkou se rozhodli, že na místě zůstanou i přes nesouhlas bezpečáka. „Říkala jsem si, že tohle je naprosto nepřípustné. Jordan tuhle aktivitu bez problémů zvládá, je pro něj skvělá, a někdo nám řekne prostě ‚Ne‘?“ Jak Jordan později podle Daily Mail uvedl, ani jemu ani nikomu jinému se nic nestalo, i když bezpečákovo přání neuposlechl. 

Díky, že jste mi rozbrečeli syna

Maminka Megan se ve svém facebookovém příspěvku obrátila i na obyvatele Chicaga a za nepříjemný zážitek jim ironicky poděkovala. „Co takhle nevylučovat postižené děti a postarat se o to, aby vaše děti nevlítly do mého syna? Ten ví, jak vozík řídit,“ napsala. „Díky, Chicago, za to, že jste mi rozbrečeli syna,“ dodala.

Vedení Millennial Parku se za chování bezpečnostního pracovníka omluvilo a ubezpečilo všechny, že místo je bezbariérové a přístupné i pro lidi s postižením. S tím, že k fontáně budou zajíždět lidé na vozíku, se počítalo už při výstavbě. „Nejsou tam žádné nebezpečné okraje ani hluboká voda, lidé na vozíku mohou zajíždět do vody a plně se zapojit do aktivit,“ uvedlo vedení.   

„Nechci, aby se to stalo ještě někomu jinému, chci, aby to místo bylo fér ke všem,“ vyslovil své přání Jordan v televizi.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi