Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Fotbalistu (†9) na hřišti zabil blesk: Jeho orgány zachránily životy dětí

Autor: ran - 
17. května 2021
18:52

Malý nadějný fotbalista Matt Banks (†9) zemřel velmi nečekanou smrtí. Na hřišti klubu, s nímž trénoval, do něj udeřil blesk z nebe. Po převozu do nemocnice chlapec zemřel. Matt už v útlém věku vybíral peníze na dobročinné účely, proto na něj dojemně vzpomínají profesionální fotbalisté, jeho milující nevlastní tatínek i vedení města.  

Matt Banks (†9) z britského Blackpoolu miloval fotbal, filmové parodie a svého strýčka. Ten se ale ještě před svými 30. narozeninami zavraždil. Malý Matt proto po jeho smrti zaběhl 48 kilometrů a svým sportovním výkonem vydělal na podporu místní organizace, která pomáhá lidem s psychickými problémy – předal jí v přepočtu 75 tisíc korun! 

Během pandemie zase Matt předal 999 zdravotníkům sladkosti, aby jim vyjádřil podporu, kterou tak potřebovali. Není proto divu, že když tento aktivní a soucitný chlapec v úterý nečekaně zemřel na hřišti po zásahu bleskem, lidmi jeho smrt pohnula. 

Ozvala se i hvězda britské kopané James Milner z Liverpoolu, který na sociálních sítích vyjádřil hlubokou a upřímnou soustrast rodině i všem lidem, kteří hocha znali. Jeho smrti litují i další známí fotbalisté i členové parlamentu. Na fotbalovém hřišti, kde přišel o život, se také konala velká tryzna s účastí rodiny, kamarádů, spoluhráčů, spolužáků, známých i dalších lidí. 

Poklona od hvězdy i města

Známý fotbalista Milner už dříve Mattovi vysekl poklonu. „Slyšel jsem, že ti říkají Mini Milner, protože jsi do fotbalu zapálený a odhodlaný ke všemu. Že běháš i v dešti a větru. Uběhnout maraton je výkon, uběhnout 48 kilometrů v tvém věku je fantazie,“ pochválila hvězda hocha za jeho úctyhodný charitativní kousek. A poslal mu několik svých dresů, aby si jeden mohl nechat a z prodeje ostatních vydělal další peníze na charitu. 

 

Město Blackpool bylo na svého malého obyvatele také náležitě hrdé. Když Matt zemřel, radnice jen pro něj rozsvítila velké rudé srdce na nejznámější a nejvyšší dominantě města, 158 metrů vysoké věži s ocelovou konstrukcí z roku 1894.

Malému zesnulému milovníkovi fotalového klubu Liverpool lidé kromě rozsvícení obřího srdce také vystrojili velkolepé rozloučení v ulicích Blackpoolu. Před zraky stovek účastníků události, z nichž mnozí měli na krku nebo hrdě nad hlavou šály slavného FC Liverpool, projela kolona více než stovky vozidel všeho druhu, od motorek až po elegantní veterány.   

Pyšný nešťastný táta

Ani nevlastní otec Jordan Banks na sociálních sítích nešetřil láskyplnými projevy vůči svému malému hrdinovi. „Nemohl bych na něj být pyšnější, vždycky stavěl druhé na první místo, byla to naprosto nesobecká malá lidská bytost,“ napsal na internetu Jordan. A přidal pár slov, nad nimiž se může zamyslet každý rodič.

„Říkám komukoli, kdo má děti, abyste byli vděční za každý okamžik, který s nimi můžete prožít, i kdyby se zdál sebebezvýznamější. Když je vyzvedáváte ze školy, dáváte je spát, večeříte spolu... Nikdy nevíte, kdy vás o takové chvíle osud připraví,“ zavzpomínal na okamžiky strávené společně s malým synkem.

Vzácný čas

Jordan zavzpomínal i na to, jak spolu dokázali prosedět hodiny a povídat si o jeho budoucnosti. Nikdy také prý nezapomene, když se ho Matt zeptal, jak by si přál, aby mu jeho vlastní děti říkaly. Domluvili se oba na „taťkovi“, a tak mu hoch i začal říkat. 

Matt podle Jordanových slov chtěl pomáhat ostatním, proto často ze své vlastní vůle přispíval na charitu. A proto jeho orgány nyní pomohly zachránit život třem dětem, o čemž je Jordan přesvědčený, že tak by si to malý Matt přál. 

„Rád bych lidem předal vzkaz, že by nikdy nic hezkého neměli brát jako samozřejmost. Vždycky jsme si našli kvalitní čas pro rodinu, abychom mu dali najevo, jak ho milujeme a jak krásný a skvělý pro nás je. Tak vás prosím, pokud jste zaneprázdnění a potomek si s vámi chce hrát nebo se s vámi na něco dívat, najděte si čas, protože je to k nezaplacení,“ uzavřel Mattův zarmoucený tatínek. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi