Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Stařenka (98) je na cestě kolem obýváku: Vybírá peníze na charitu, plánuje „ujet“ tisíc kilometrů!

Autor: ran - 
12. května 2021
19:54

Diana Flynnová (98) z Walesu se rozhodla, že vybere nějaké peníze na charitu – a dělá to podobně jako slavný válečný veterán kapitán Thomas Moore (†100), který svým sportovním výkonem, kdy přešel stokrát svoji zahradu, vybral půl miliardy korun. Dianě stačí obývák. Sedí v křesle a své kilometry ukrajuje na rotopedu pro seniory.

Stařičká Diana Flynnová má být na „cestě“ celkem 80 dní, v současnosti je někde uprostřed. Ke splnění vysněných 900 kilometrů jí stačí každý den šlapat 30 minut, což svědomitě dodržuje.

Svým sportováním přitáhla pozornost k dobročinnému spolku, který v roce 1887 zakládala její prababička Katherine Price Hughesová. Spolek, fungující při metodistické církvi v Londýně, se stará o lidi bez domova, chudé lidi, osoby po zranění nebo po propuštění z vězení. 

Speciální rotoped sloužící k procvičování nohou i rukou koupila Dianě vnučka Jovie, aby během lockdownu nepřišla o fyzičku. Diana totiž bývala zdatná cyklistka a aktivní zůstala do vysokého věku. I jí proto omezení pohybu, které opatření proti koronaviru přinesla, vadilo. 

„Stejně jako všichni, musela jsem i já trávit spoustu času zavřená, a pohyb mi začal hodně chybět,“ říká k tomu Diana. Protože ve svém věku už na kole neudrží rovnováhu, dostala rotoped, z něhož nemůže spadnout. Při cvičení sedí v křesle a stroj stojí na místě před ní.

Své nové hobby se rozhodla využít k dobré věci, kterou nazvala „Cesta kolem obýváků za 80 dní“. Rodina odhaduje, že „ujede“ trasu mezi Londýnem a městem Inverness, která měří asi 900 kilometrů.

Diana tomu říká „slušný výlet“. „Ale měla jsem možná vyjet v Inverness, to bych pak jela celou cestu z kopce bez šlapání,“ neztrácí téměř stoletá babička smysl pro humor.

A má důvod k dobré náladě i proto, že svůj cíl – vybrat v přepočtu 30 tisíc korun – už překročila téměř dvakrát. Na účet charity díky ní lidé poslali zatím 82 tisíc! Spokojenost tak panuje na všech stranách.

A jak Diana říká, unavená není. „Při jízdě pletu nebo se dívám na televizi. Jako mladá jsem jezdívala i 90 kilometrů denně, tak mě to moc neunavuje,“ usmívá se čiperná dáma. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi