Projekt Splněná přání do lavic už pořádala městská část Praha 5 na jaře loňského roku. V době první vlny pandemie napadlo ředitele místních škol, že by v rámci Místního akčního plánu II Prahy 5 mohli pomoci rodičům samoživitelům. Vybavit děti do školy není levná záležitost, zvlášť pro rodiče samoživitele nebo ekonomicky slabé rodiny, které mají dětí více. Letos se Praha 5 rozhodla na projekt navázat a to především proto, že koronavirová krize zasáhla i rodiny, které se svými financemi do té doby vystačily bez problémů.

„V současné době se čím dál tím více začíná mluvit o tom, že děti trápí sociální izolace. Když se k tomu přidá i ten ekonomický nedostatek, je to pro ně o to horší. A nejde jen o nezbytné školní vybavení, mezi které v současné chvíli patří i notebooky, ale i o věci, které dětem udělají radost a zpříjemní jim pobyt doma,“ vysvětluje Radmila Jedličková, ředitelka ZŠ a MŠ Grafická, jejíž škola se projektu účastní.

Nekupujte, darujte použité

Druhý ročník projektu se snaží být více ekologický. Dbá na to, aby se už koupené spotřební věci využily na maximum a nevznikal tak zbytečný odpad. „Není třeba kupovat úplně nové, drahé věci. Stačí se doma porozhlédnout a třeba objevíme nevyužívané společenské hry nebo sportovní vybavení, které už neupotřebíme. Všechny tyto věci mohou udělat radost někomu dalšímu,“ dodává ředitelka.

A jak se do projektu zapojit? Na stránkách Prahy 5 je k nahlédnutí seznam přání, která by dětem udělala radost. Přání jsou všeho druhu, od tenisek na tělocvik po notebook nutný k on-line výuce. „Šikovný prvňáček chodí do školy velmi rád, nemá však vhodné vybavení na tělocvik,“ zní jedno z přání. Jsou tu ale i takové, které by děti využily ve volném čase. „Dívka z 9. třídy ráda vyrábí šperky. Moc ráda by měla sadu na jejich výrobu, kterou si její maminka samoživitelka nemůže dovolit.“ Většinou jde o přání ve výši několika stovek korun. Nejnákladnější jsou patrně notebooky, případně platby za volnočasové aktivity nebo kroužky.

Jak na to?

Kdo je ochotný některé z přání dětem vyplnit, vybere si žáka či žákyni, kterému chce pomoci. Podle druhu přání lze zakoupený nebo darovaný předmět doručit na některé ze sběrných míst, která jsou na úřadu MČ Praha 5, v Informačním centru Prahy 5 a v Základní škole Grafická. V případě finanční podpory lze peníze poslat přímo na kroužek atp.

„Pokud chcete darovat nějakou věc, která není v seznamu přání, stačí ji vyfotit a poslat na e-mail pranidolavic@praha5.cz. Pokud si někdo vaši věc vybere, budeme vás kontaktovat a domluvíme se na předání,“ vysvětluje tiskový mluvčí MČ Praha 5 Tomáš Kopečný. Celá akce bude trvat až do konce března.

Video
Video se připravuje ...

Maturanti jsou teď zaplavení testy. „S hrozbou návratu domů počítáme,“ říká student Markéta Volfová, Lukáš Červený

Fotogalerie
10 fotografií