Vládou přijaté usnesení povoluje knihovnám otevřít výdejní okna pro výdej předem objednaných titulů a vracení výpůjček. „Městská knihovna v Praze svá Knihokna za přísných hygienických podmínek, včetně prosby směrem ke čtenářům o nošení respirátorů třídy FFP2, otevře ve středu 17. února. Ústřední knihovna a některé pobočky otevřou již v úterý 16. února, čtenáře budeme informovat e-mailem,“ uvedla Hanzlíková.

Aktuální informace se budou upřesňovat na webových stránkách knihovny. Provozní doby Knihoken v jednotlivých pobočkách knihovna zveřejní také na webu. Všechny výpůjčky a splněné rezervace jsou prodloužené do konce února.

Studenti a badatelé mohou pro přístup k odborným textům využít Národní digitální knihovnu, která nabízí česky psanou odbornou literaturu, včetně děl překladových. Přístup umožnila dohoda ministerstva kultury a Svazu knihkupců a nakladatelů z minulého týdne. Dostupná jsou po přihlášení do systému tak i díla chráněná autorským zákonem.

Knihovny se v Česku uzavřely kvůli opatřením proti šíření koronaviru opět 18. prosince, předtím fungovaly dva týdny. Zavřené byly i v první vlně pandemie, a to od 11. března do 27. dubna. Většina knihoven své služby nyní poskytuje on-line. Výpůjčky a rezervace knih jsou automaticky prodlouženy. Rektoři vysokých škol a někteří odborníci opakovaně apelovali na vládu, aby umožnila studentům přístup k fyzickým knihám aspoň cestou výdejního okna.

Fotogalerie
3 fotografie