Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Smrt Usámy bin Ládina: Kvůli identifikaci teroristy si vedle mrtvoly musel lehnout voják

Autor: mc - 
3. května 2021
10:34

Teroristé nepochází výhradně z okrajové společnosti, kde prožili ústrky a útlak. Usáma bin Ládin se narodil do prominentní rodiny, přesto se z něj stal nejznámější terorista světa. Americe zasadil hned několik bolestivých ran, na svědomí měl tisíce obětí, roky žil ukrytý před zraky veřejnosti - nikoliv jeskyni, jak se tradovalo, ale v luxusní vile - ale jen do té doby, než ho zastřelili vojáci zvláštních amerických sil. K jeho smrti Americe pogratuloval i Pákistán.

Ačkoliv se mu útoky z 11. září 2001 připisují, oficiálně z nich nikdy obviněn nebyl. Usáma bin Ládin, zakladatel a velitel teroristické organizace al-Káida, sice smrt tisíců lidí kvitoval s potěšením, zpočátku ale tvrdil, že v ní prsty nemá. Ať už to bylo jakkoliv, Spojené státy a i celá řada dalších zemí mu vyhlásily válku. Ládin totiž zabil už o tři roky dřív při útocích na americká velvyslanectví v Nairobi a Dar-es-Salaamu více jak dvě stě lidí, tisíce zranil. A na svědomí toho měl mnohem víc.

Pátrání po teroristovi trvalo deset let a skončilo pro Ládina kulkou do hlavy a hrudi. Tomu ale předcházela důmyslná a náročná akce, na jejímž počátku byli stopou „ukecaní“ vězni z Guantánama. Ti se agetům CIA zmínili o kurýrovi Usámy bin Ládina, jehož pak vystopovali až do Abbottábádu v severním Pákistánu.

Na satelitních snímcích CIA pak zaujala rezidence, která byla mnohonásobně větší než okolní domy, přesto k ní nevedly telefonní sítě. Zato ji obklopovaly 4-5metrové zdi, dvě brány a další bezpečnostní zajištění. Agenty zaujal i fakt, že obyvatelé domu (několik rodin, včetně jedné, která odpovídala té Ládinově) odpadky pálili na dvoře, místo aby je nechávali odvážet popeláři. Aby měli skutečnou jistotu, že v domě skutečně žije hledaný terorista, podnikla CIA falešnou očkovací akci, aby získali DNA obyvatel domu.

2. května 2011 pak Navy SEALs zaútočili na budovu a Usámu bin Ládina zabili kulkou do hlavy a hrudi, spolu s ním zemřeli další čtyři dospělí obyvatelé domu včetně jeho syna. Ládina identifikovali pomocí DNA, která souhlasila s tou jeho sestry. Jedním z identifikačních faktorů ale byla už na místě například výška mrtvoly. Jenže Navy SEALs neměli metr, jeden z vojáků, který přesně znal svou výšku, si tedy lehl vedle těla, podle čehož byla určena výška mrtvého jako 193 cm, což odpovídalo i hledanému Ládinovi.

Tělo bylo poté v souladu s islámskými tradicemi omyto, zabaleno do bílého plátna a do 24 hodin bylo pohřbeno. Aby se z hrobu nestalo poutní místo teroristů a protože žádná země ostatky nechtěla na svém území, skončil Usáma bin Ládin v moři v plastovém vaku zatíženém 140 kilogramy železných řetězů.

fotrpjotr ( 3. května 2021 12:32 )

Moc toho věděl,tak ho museli popravit.

kakamilek ( 3. května 2021 12:23 )

Vraždou? Ty se nech vyšetřit!

stařec ( 3. května 2021 11:24 )

Co pak se vraždou bin ládina vyřešilo ???

Zobrazit celou diskusi