Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Firma vyrobila panenku podle holčičky (6) s Downovým syndromem: Udělala jí obrovskou radost

Autor: jel - 
28. března 2021
20:19

V neděli 21. března byl Světový den Downova syndromu. Cílem tohoto dne je rozšířit povědomí veřejnosti o osobách s touto geneticky vrozenou vadou. U příležitosti tohoto dne představila irská firma novou panenku. Ta byla inspirována holčičkou Rosie Barnetovou, která má Downův syndrom. Tatínek holčičky uvedl, že je z toho jeho dcerka opravdu nadšená.

Výrobce hraček uvádí, že se snaží vytvářet panenky spíše podle proporcí devítiletého dítěte, než podle dospělých lidí. O tom vypovídá také jejich slogan „Inspired by kids“ (Inspirováno dětmi, pozn. red.). 

Mezi další výtvory firmy patří například panenky, které nosí jasně růžový kochleární implantát, což je typ ušního implantátu, který pomáhá sluchově postiženým lidem. V prodeji mají také panenku astronauta, která vznikla podle osmiletého dítěte s ADHD a autismem. 

Rodiče Rosie uvedli, že jsou moc rádi, že se jejich dcerka stala předlohou pro panenku. Už dříve je totiž měla ve velké oblibě a rodina doufá, že nová hračka pomůže rozšířit povědomí o Downově syndromu. „Je hezké, že pokud jde o to, jak přistupují k designu panenek, jsou velmi různorodé a inkluzivní,“ prozradil pro Daily Mail dívčin táta Jason Kneen z Faberstownu. Ten dodal, že dcera je z nové hračky, která vypadá jako ona, naprosto unesená.

Rodina se objevila na stránkách novin už dříve. Pan Kneen totiž svojí dcerce postavil přesnou kopii oblíbeného domečku pro panenky, jenže v takové velikosti, aby si v něm mohla hrát skutečná Rosie. Právě tak se firma o rodině dozvěděla a rozhodla se pro vytvoření panenky, která má dokonce stejné šatičky s králíkem jako Rosie a má každou ponožku jinou. Což je způsob, jak se oslavuje Světový den Downova syndromu.

Část výtěžku z prodeje této hračky poputuje charitě Andover Twenty1, která podporuje osoby s Downovým syndromem. „Je opravdu úžasné vidět, že je Downův syndrom takto reprezentován a těšíme se, až uvidíme fotografie dětí hrajících si s panenkou Rosie Boo,“ napsali nadšení rodiče.

frantacizek ( 28. března 2021 22:05 )

Zobrazit celou diskusi