Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Maminka si při kojení nahmatala bulku: Tušila jsem, že je něco v nepořádku, ale nebyl čas, krčila rameny

Autor: jel - 
1. dubna 2021
14:09

Samantha Weilyová z australského Brisbane si v roce 2019 při kojení své dcerky nahmatala bulku. Myslela si, že o nic nejde, ale raději se objednala na konzultaci k lékaři. Bohužel se ukázalo, že trpí velmi agresivní formou rakoviny. Po roce velmi náročné léčby strašnou nemoc porazila, přišla ovšem o možnost mít další dítě. Nyní nabádá ostatní ženy, aby naslouchaly svému tělu a byly k němu ostražité. Kdyby totiž návštěvu lékaře odložila jen o pár měsíců, mohla být její situacie ještě závažnější.

Když si Samantha při kojení nahmatala bulku, nebyla tím příliš znepokojená. Věřila, že jde o hormonální změnu během laktace a nejde o nic závažného. Něco jí ale přeci jenom říkalo, že by se měla raději objednat k lékaři, aby si byla jistá. „Byla jsem hodně zaneprázdněná, byla jsem matkou, kojila jsem, pracovala. Ale hluboko uvnitř jsem věděla, že bych si raději měla dojít na vyšetření,“ popsala podnikatelka pro Daily Mail.

„I když jsem si nemyslela, že by šlo o rakovinu, stačilo mi, že vím, že ta možnost existuje,“ dodala. Bylo opravdu dobře, že se odhodlala navštívit doktora. Ukázalo se totiž, že trpí velmi vážnou formou rakoviny prsu. Radí proto všem ženám, aby sledovaly jakékoliv podivné změny na svém těle. Prvotní příznaky rakoviny prsou většina pacientek pociťuje už od začátku, je ovšem velmi jednoduché je přehlížet, což často oddálí diagnózu.

Dcerka nebude mít sourozence

Rakovina se později u Samanthy rozšířila i do lymfatických uzlin. Podle lékařů byla nutná okamžitá léčba. Maminka tak neměla čas ani na zmrazení svých vajíček, což ji opravdu trápilo. V roce 2015 už ji a jejího partnera jedna tragédie potkala. Samantha porodila mrtvého syna. Z celého srdce si přála, aby její dcerka měla ještě sourozence. O tento sen ji však zákeřná nemoc připravila. 

„Nemohla jsem uvěřit tomu, že mám rakovinu, nemyslela jsem si, že můžeme mít takovou smůlu. Potom, co jsme ztratili syna, jsem nečekala, že nám život přichystá toto. Bylo to jako facka,“ povzdechla si Australanka. Ale obratem dodala, že ačkoliv ji to mrzelo, bylo jí jasné, že největší prioritou je, aby tu nyní byla pro svojí holčičku.

Musela podstoupit velmi komplexní léčbu, operaci, ozařování, chemoterapii i hormonální léčbu. Nyní sice ještě podstupuje další cyklus chemoterapií, po srpnové operaci už se ale nemoci úplně zbavila. Obava, že se nemoc vrátí je však velká. Trpí stavy úzkosti z výsledků rentgenu a možného odhalení dalšího rakovinového bujení. Tato úzkost se často objevuje u pacientů, kteří si prošli touto zákeřnou nemocí.

Rakovina prsu

Mezi prvotní příznaky rakoviny prsu nemusí vždy patřit jenom bulka. Může se projevovat také změnami struktury pokožky, vyrážkou podobnou ekzému okolo bradavky, ale také otoky v podpaží nebo viditelnými žílami na prsou. Pacientky s včasnou diagnózou mají největší šanci na uzdravení, a proto se také doporučuje, aby si ženy prováděly samovyšetření a od 45 let by měly chodit pravidelně na mamograf.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi