Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Případ první oběti kokainu u nás řešil i rada Vacátko: Jak to bylo s Alžbětou Langerovou?

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Blesk:Robert Klejch)
Autor: chal - 
8. února 2021
05:05

„Smrt úřednice po bílém jedu,“ hlásal 31. března 1937 titulek jednoho z článků v deníku Večer. Informoval o úmrtí 27leté pražské úřednice Alžběty Langerové. Oním bílým jedem nebylo nic jiného než kokain, který ve 30. letech v Československu získával na oblibě. Příběh jedné z našich prvních obětí kokainu inspiroval tvůrce legendárního seriálu Hříšní lidé města pražského nebo spisovatele Adolfa Branalda.

Kokain a další drogy byly v meziválečném Československu velmi módní. Nejeden večírek se proto bez přítomnosti omamných látek neobešel. Účastníci takových sešlostí ale brzy poznali i odvrácenou tvář užívání drog. Nutnost vyšších a vyšších dávek v nejednom případě vedla k předávkování, což se stalo i 27leté poštovní úřednici Alžbětě „Else“ Langerové, která se 30. března 1937 na večírku předávkovala kokainem a později v noci zemřela.

Případ tehdy vyvolal velkou pozornost. O smrti Alžběty Langerové už 31. března psal deník Večer. Podle vyšetřovatelů se udělalo Alžbětě nevolno v kavárně v Dejvicích. Jeden z jejích společníků ji pak naložil do taxíku a odvezl do sanatoria, kde ji položil na pohovku v čekárně, pracovníky sanatoria poprosil o pomoc a pak nasedl do taxíku a zase odjel. „Lékař pak u ženy mohl konstatovati již jen smrt, která vznikla otravou po požití větší dávky omamného jedu,“ informoval deník Večer. Nešlo nicméně o jed v pravém slova smyslu.

Druhý den se přišel na Alžbětu podívat jiný její přítel, který byl okamžitě zatčen a podroben výslechu. Detektivové pak výslechy několika dalších lidí rychle zjistili, co se mladé ženě přesně stalo. „Úřednice, která bydlila u své matky, trpěla před časem velkými bolestmi, a proto počala užívat kokain. Navykla si příliš na tento jed a jedině větší dávka, kterou požila, přivodila její smrt,“ uvedl deník Večer.

Video  Blesk Podcast: Langmajer sexappeal z tlamy nevymaže, Plesl v roli exceluje, řekl režisér.  - Blesk
Video se připravuje ...

Alžbětu do sanatoria odvezl jistý Václav Petřík, pro které byla mladá uživatelka kokainu múzou. Detektivové při vyšetřování u Petříka našli rukopis románu Karavana snů, který „popisoval život kokainistky“, jak uvedl 8. dubna Pražský ilustrovaný zpravodaj.

Jak se vůbec chudá poštovní úřednice ke kokainu dostala? Ve 30. letech nebyl kokain tak dostupný jako dnes, užívali ho především majetní umělci. A právě přes jednoho z nich, hudebního skladatele Jana Borůvku, který vystupoval pod pseudonymem John Gollwell, se k droze dostala i Alžběta Langerová. Elsa byla krásná a díky svému vzhledu se dokonce dostala na plakáty v rámci reklamní kampaně, a tak se seznámila s některými umělci. Stala se ovšem drogově závislou, dokonce se snažila vyléčit v sanatoriu, které vedl bratr jejího milence.

V užívání drogy pak pokračovala i po seznámení s Václavem Petříkem. S tím také byla v osudnou noc, kdy se předávkovala. Došlo k tomu v taneční kavárně Bajkal na Vítězném náměstí, odkud ji Petřík odvezl taxíkem právě do Borůvkova sanatoria. Cestou ovšem zemřela. Petřík byl v případu shledán nevinným.

Alžběta Langerová umělce inspirovala během svého života i po něm. Její příběh se stal předlohou tvůrců seriálu Hříšní lidé města pražského, který ho zpracovali v díle Případ lichého střevíce. Elsu v jedné ze svých povídek zmínil i spisovatel Adolf Branald, jenž dobře dokázal vystihnout chování uživatelky kokainu. „Jako ospalá odcházela se upravit a vracela se rozjařená, a já nic nevěděl, jenom, že je nějaká divná,“ napsal Branald.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi