Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Voňavý velrybí zvratek udělal milionáře z dalšího rybáře: 7 kilo hmoty mu vydělá až 6 milionů korun!

Autor: ran - 
22. ledna 2021
11:18

6. ledna bude zřejmě už napořád nejštastnějším dnem pro thajského rybáře Chalermchaie Mahapana (20). Tehdy se totiž mladík vracel z nevydařeného lovu, aby vzápětí doslova zakopl o poklad. Z písku vytáhl 7 kilogramů nevábně vypadající, zato pořádně drahé voskovité hmoty - Mahapan za svoji hroudu velrybích výměšků může dostat v přepočtu až 6 milionů korun! 

Šťastnému nálezci přitom hodně pomohla jeho zvědavost. Prý nejdříve vůbec netušil, co si to vlastně přitáhl domů. Když po ohledání ještě na pláži vyloučil, že by se mohlo jednat o kámen, instinkt mu napověděl, že by se mohlo jednat o něco mnohem cennějšího. Že přinesl skutečnou raritu, poznal teprve ve vesnici, když ho zkušenější kolegové začali uznale poplácávat po ramenou.

Zvláštní výměšek z trávicího traktu vorvaně, takzvaná ambra, je nad zlato ceněná zejména v parfémovém průmyslu. Voňavky s přídavkem této vonné látky jsou vzácné zboží a obchodníci na nich vydělávají majlant, stejně jako nálezci surové hmoty. Pravděpodobnost, že na ni natrefíte, se ale rovná výhře v loterii. Osudí života se tentokrát projevilo štědře na jedné z pláží v provincii Songkhla na jihu Thajska. 

V této zemi je to přitom jen za poslední dva měsíce už druhý rybář, kterému štěstěna věnovala svůj širokánský úsměv. 23. listopadu 2020 našel Naris Suwannasang ambru o hmotnosti 100 kilogramů! Hodně záleží na kvalitě látky, ale v případě dobré jakosti mohl na takové nadílce nálezce trhnout i přes 70 milionů korun.    

Mahapana s kolegy hned v jeho chatrči provedli test, který měl potvrdit, nebo vyvrátit, že se jedná o pravou ambru. Na víčko od plechovky položili ždibec hmoty a pod něj přiložili plamínek zapalovače. Podle toho, jak rychle se „vosk“ roztavil, správně usoudili, že se jedná skutečně o ambru, a to ještě kvalitní, protože po sobě na víčku nezanechala žádné zčernalé zbytky. Laboratoř, kam byl zaslán vzorek z hroudy, posléze pravost nálezu potvrdila. 

Dokud ambra nevyčichne, nevábný bývá nejen její vzhled, ale i vůně, jak se ostatně dá čekat od něčeho, co pochází ze žaludku, potažmo ze střev. Teprve časem, kontaktem se vzduchem a mořskou vodou, se zápach mění v příjemné aroma, které už staletí tak neodolatelně láká výrobce parfémů. A to i přesto, že už se přišlo na to, jak toto aroma připravovat uměle - za přírodní látku se zkrátka stále ochotně platí.

Ambru lidé nacházejí přímo v moři nebo vyplavenou na březích po celém světě. Dnes už se ví, že hmota vzniká v žaludcích vorvaňů jako obrana proti ostrým „zobákům“ hlavonožců, kterými se tento kytovec živí. Výměšek z těla buď odchází řitním - případně ústním - otvorem, nebo se dostává do vody až po smrti zvířete a jeho rozložení.     

Zobrazit celou diskusi