Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Práci legendární skupiny Deep Purple zmařil Čech Zdeněk: Kapela se mu „pomstila“ ve svém největším hitu

Autor: ran - 
22. ledna 2021
18:07

Píseň Smoke on the Water slavné britské rockové skupiny Deep Purple už někdy slyšel asi každý. Málokdo ale ví, že se o ni velkou měrou „zasloužil“ i jistý Čech, který kapelu k napsání pozdějšího hitu vlastně inspiroval. A to svým neprozřetelným a později proklínaným činem ve švýcarském městě Montreux.

Zdeňku Špičkovi bylo v roce 1971 dvaadvacet let, a jak se psalo v místním švýcarském tisku, jednalo se o emigranta, který utekl z komunistického Československa. Vyhnala ho sovětská okupace z roku 1968. Za svůj pobyt si zvolil Lauseanne, ale chybět nesměl ani v líbezném Montreux, rozprostírajícím se na březích Ženevského jezera.

Koncem prosince roku 1971 tam totiž probíhal koncert legendární hudební postavy Franka Zappy. Do areálu místního kasina, kde se hudební událost konala, na muzikanta přišly 2 tisíce fanoušků. Byl mezi nimi i Zdeněk. Během produkce ho nenapadlo nic lepšího než vystřelit ze signální pistole.

Ani on si zřejmě neuvědomil, co způsobí. Na místě totiž následně vypukl obrovský požár. Pro natěšené fanoušky to znamenalo konec koncertu a urychlené vyklizení prostor. Kompletně zničená budova kasina se z neštěstí vzpamatovala až v roce 1975, kdy byla slavně obnovena.    

V období po koncertu ale měla v areálu nahrávat světoznámá skupina Deep Purple. Místo toho se musela spokojit s prací v náhradních prostorech, nicméně událost jim posloužila jako téma k jedné z písní právě vznikajícího alba Machine Head. „Kouř nad vodou“ není nic jiného než dým kasina stoupající nad hladinu malebného Ženevského jezera.    

Zdeňku Špičkovi dnes je - nebo by mu bylo - 72 let. Poslední informace o něm pocházejí z černé kroniky místních novin, které o požáru referovaly. Viník sice byl identifikován, ale následně se po něm slehla zem. Snad uprchl podruhé. V případě dopadení by mu hrozily až tři roky odnětí svobody. Dodnes ale o něm můžeme slýchat jako o tom „pitomci se signální pistolí“ (v originále „stupid with a flare gun“).   

Další český zářez - ale už v pozitivním smyslu slova - spojený s Deep Purple má na svědomí devětadvacetiletá bubenice Veronika Lukešová. Nejen pro její blond vlasy a zdánlivou křehkost, ale zejména pro její obdivuhodné dovednosti za bicí soupravou si ji hudebníci před několika lety vybrali na pár svých koncertů. Veronika ale prokázala své schopnosti při vystupování i s dalšími světovými jmény rockové muziky, jako jsou Rainbow nebo Helloween.

Kapela Deep Purple i se svým nesmrtelným hitem se ve švýcarském městě později dočkala pomníku. V Montreux ostatně pomníků hudebních legend není málo. Najde se tam socha mexického kytaristy Carlose Santany, Raye Charlese, B. B. Kinga a dalších. 

Fanoušci kapely Queen ale mají město spojené hlavně se slavnou sochou Freddieho Mercuryho v nadživotní velikosti. Její autorka naší domovině udělala o dost lepší službu než „signální pistolník“ Zdeněk. Byla jí totiž česká sochařka Irena Sedlecká. Umělkyně zemřela 4. srpna 2020 ve věku 91 let v Londýně. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Uživatel_5357991 ( 29. dubna 2021 11:42 )

A tak on signální pistolní nezmizel beze stopy. Je k nalezení na sociálních sítích a třeba na novinkách obtěžuje tenhle bejvalej "uprchlík před komunismem" svejma rusofilníma paranoidníma "názorama". Takže je vidět, že tak jak byl chytrej v době střelby ze signální pistole, stejně pronikavej intelekt mu zůstal až do stáří.

Zobrazit celou diskusi