Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Z Hitlera udělali Voskovec a Werich doslova osla a útěkem do USA si pravděpodobně zachránili život

Autor: mc - 
9. ledna 2021
09:00

Vysmívání se Hitlerovi mohlo pro Voskovce s Werichem a Ježkem dopadnout hodně špatně. Jen tak tak unikli druzí dva jmenovaní z okupovaného Československa 9. ledna 1939 do Švýcarska a odtud do Spojených států. Československou divadelní scénu ale navždy poznamenali svými satirickými hrami i starší forbínou. Celý příběh si můžete poslechnout v pořadu Životy slavných z produkce internetové televize Mall.tv.

Voskovec a Werich jsou nerozlučná dvojka, mnozí si je představí s komicky namalovanými obličeji z jejich raných vystoupení, jiní oceňují jejich předválečnou politickou satiru. Právě ta je ale mohla v Hitlerem okupované zemi vyjít pěkně draho. Ale popořadě - Jiří Voskovec a Jan Werich přicházejí na scénu Osvobozeného divadla v druhé polovině 20. let. Publikum si velmi rychle oblíbilo jejich hru Vest Pocket Revue, která do moderního divadla přinesla čirou náhodou také fenomén forbín.

U avantgardy ale dlouho nezůstalo - v reakci na dění v Evropě začali Voskovec a Werich, už v trojici i s Jaroslavem Ježkem, zapracovávat do svých her i politickou satiru, která nezřídka útočila na fašisty a Hitlera. Toho jednou dokonce "pasovali" do role osla ve hře Osel a stín, kde zvíře mluvilo autentickým hlasem vůdce. To se nacistům pochopitelně nelíbilo, za umělce se ale postavil i tehdejší ministr zahraničí Edvard Beneš.

Vše se zvrtlo v roce 1938, kdy museli divadlo zavřít. Voskovec emigroval do Spojených států a Werich s Ježkem ho chtěli brzy následovat, Werichovi totiž hrozilo, že mu seberou pas. Nakonec utekli v poslední minutě.

ostrostrelec ( 9. ledna 2021 21:01 )

Jsi ***, co jsi dokázal ty, dutohlave?

Zobrazit celou diskusi