Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Boj o čas: Dvanáctiletá dívka hledá dárce kvůli vzácné rakovině kostí

Autor: DH - 
7. ledna 2021
18:48

Dvanáctiletá Libby Cottsová z britského Essexu prožívá noční můru. V říjnu jí lékaři diagnostikovali těžkou aplastickou anémii, řešením pak měl být dárce. Zpožděné testy zjistily, že ten vybraný ale není vhodný a rodina teď hledá dalšího. Jde ovšem o závod s časem.

Mladá dívka se měla v období Vánoc dočkat transplantace kostní dřeně od dárce, pomalu se chystala na šestitýdenní pobyt v nemocnici spojený s náročným zákrokem, který měl částečně vyřešit její diagnózu, tedy těžkou aplastickou anémii. Bohužel, situace okolo koronaviru pozdržela testy dárce, které dopadly špatně a celý proces se znovu zastavil.

Rodina zůstala zdrcená. Všichni věřili, že brzký nález dárce částečně vyřeší zdravotní komplikace jejich milované Libby. „Byl to šok. Když překontrolovali krevní testy dvakrát, zjistili, že Libby a dárce nejsou kompatibilní. Jednalo se o člověka z Texasu, trvalo to dlouho,“ uvedla třiačtyřicetiletá Gemma, matka Libby pro DailyMail. Dívenka teď čeká na dalšího dárce v karanténě, její imunitní systém je totiž extrémně oslabený.

Libby lékaři nemoc diagnostikovali náhodou poté, co ji do ruky udeřil hokejový puk a zranil ji. Dívenka už ale dříve měla hodně modřin a školní lékařce to přišlo divné. Pediatrovi rodiče sdělili, že Libby také často teče krev z nosu a na chodidlech se jí tvoří černé tečky. To vše naznačovalo vážnou nemoc, která se bohužel potvrdila.

„Lékaři si nejdříve mysleli, že to může být leukémie. Libby má ale vzácnější aplastickou anémii, jedná se o selhávání kostní dřeně, té má nyní 5 až 10 procent, ve skutečnosti by jí ale ve svém věku měla mít procent devadesát. Byli jsme tím šokováni,“ řekla Gemma médiím.

Rodina teď doufá, že další potencionální dárce pomůže Libby. Matka ovšem řekla lékařům, že po zklamání z období Vánoc nechce vědět o nikom předtím, než budou mít odborníci stoprocentní jistotu, že bude kompatibilní s její dcerou. Gemma nicméně prosí všechny, kdo mohou, aby se zapsali do registru dárců. Na podporu dívenky vznikl i instagramový účet, aby se šířilo povědomí o nemoci. V současné chvíli také rodina pro Libby vybrala už 15 tisíc liber, tedy asi 450 tisíc korun.

abaron ( 8. ledna 2021 02:35 )

...nech hľadajú hlavne 0 negatív ja mám... ccddee du- k- ...

frantacizek ( 7. ledna 2021 19:28 )

bobek, tak snad se to podaří, když nemocnice bere dárce z registru z celého světa..

Zobrazit celou diskusi