Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemřel výsadkář Ivan Hoššo (†72): Před 48 lety přežil tragickou nehodu, 11 kamarádů oplakal

Autor: chal - 
7. ledna 2021
16:46

Červené barety truchlí, ve věku 72 let zemřel bývalý výsadkář Ivan Hoššo. V mladí úspěšně reprezentoval Československo v parašutismu a byl také účastníkem tragické nehody, kdy po srážce autobusu s vlakem v Bulharsku zemřelo jeho 11 kolegů a kamarádů.

Ivan Hoššo se narodil v roce 1948 v Bratislavě, jeho jméno je ale neodmyslitelně spjaté s Prostějovem a především s tamním parašutistickým oddílem. Právě v prostějovské Dukle totiž pan Hoššo působil od roku 1967 až do roku 1980.

V Prostějově se jakožto výsadkář věnoval parašutismu, ve kterém také reprezentoval Československo v zahraničí. S kolegy se tak podíval do zemí prakticky po celém světě a v roce 1974 se svým družstvem získal titul absolutního mistra světa v kombinaci.

Cesta k tomuto úspěchu ovšem nebyla jednoduchá. Dosažení vrcholu totiž dva roky před tím předcházel pád na dno. Ivan Hoššo byl v září roku 1972 s reprezentačními kolegy v Bulharsku na Mistrovství spřátelených armád v parašutismu. Místo vytouženého úspěchu ale Čechoslováky zasáhla obrovská tragédie.

Autobus, který v husté mlze sportovce převážel, na železničním přejezdu asi 40 kilometrů od Sofie smetl rychlík. Nehoda měla fatální následky, pět parašutistů zemřelo na místě, šest dalších po převozu do nemocnice. O život přišel také lékař, který s týmem cestoval.

„Viděl jsem semafory, podíval se doleva a uviděl lokomotivu. Najednou náraz, dostal jsem pecku,“ zavzpomínal pro armádní web Ivan Hoššo na tragédii v roce 2012, kdy se padlým přímo v Bulharsku u pomníku poklonil spolu se zástupci české a bulharské armády. Hoššo okamžitě věděl, že někteří jeho kamarádi střet nepřežili.

Teprve až později v nemocnici se z rádia dozvěděl, že kromě něj nehodu přežil jen další parašutista Bedřich Chudoba. Hoššo na rozdíl od kolegy ovšem mohl po zotavení ve skákání pokračovat. „Slíbil jsem, že na jejich počest se pokusíme vyhrát mistrovství světa. To byla pro mne obrovská motivace a to se nakonec za dva roky podařilo,“ řekl přesně 40 let od nehody Ivan Hoššo. Na místo tragédie se v průběhu let pravidelně vracel a parašutismu věnoval zbytek života.

Ivan Hoššo zemřel v úterý 5. ledna po krátké hospitalizaci.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi