Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zemřel majitel autobusového impéria: Jeho žlutomodré autobusy znal na Slovensku každý! Zabil ho infarkt

Autor: rc - 
30. října 2020
11:28

Autobusy výrazné žluté barvy zná snad každý, kdo kdy cestoval na Slovensku veřejnou dopravou. A právě tyto autobusy přišly o svého zakladatele. Zemřel totiž majitel firmy TURANCAR Viliam Turan. Šestašedesátiletý podnikatel nepřežil následky rozsáhlého infarktu. Smutnou zprávu na sociální síti sdílela jeho společnost.

Několik desítek let křižují Slovensko žluté autobusy a není snad Slováka, který by jimi nikdy necestoval, píše slovenský web Čas.sk. Žluté autobusy patří podniku Turancar, který v 90. letech založil Viliam Turan. Významný slovenský byznysmen začal s podnikáním v roce 1989.

Nejprve založil autopůjčovnu a později autobusový podnik. Ovšem tím jeho podnikatelské plány neskončily. Po založení autobusového podniku rozjel vlastní cestovní kancelář. Za několik desítek let se tak jeho podniky rozrostly do obřího impéria, které zaměstnává stovky lidí.

Nyní impérium o svého vladaře přišlo. Viliam Turan ve čtvrtek 22. října zemřel. „Odešla osobnost, která nesmazatelně ovlivnila svět dopravy a cestovního ruchu na Slovensku v posledních desetiletích,“ uvedla na facebooku společnost Turancar bus lines s tím, že Viliam Turan zemřel v ranních hodinách na následky rozsáhlého infarktu.

„Byli jsme dobří přátelé, předtím než začal podnikat, byl pracovníkem ČSAD,“ uvedl pro slovenský deník Nový Čas Viliam Bujna s tím, že Turan byl upřímný, cílevědomý a tvrdohlavý člověk. „Na jeho zdraví se však podepsalo zejména to, že to byl velký kuřák. Já jsem mu to vždycky vyčítal – kouřil jednu cigaretu za druhou. Uměl se i rozčílit, byl takový impulzivní, ale člověk na svém místě,“ dodal Bujna.

Firmu nyní převezme jeho syn. „Aktuálně se pokračovatelem v živnosti stal Viliam Turan junior, což umožní nerušené pokračování v naší činnosti až do momentu transformace společnosti,“ stojí dále v příspěvku na sociální síti.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

PavelSki ( 2. listopadu 2020 11:21 )

také jsem se lekl

Evka4 ( 1. listopadu 2020 11:17 )

3962: Jo, tady na Blesku hovado Krasidina známe všichni.. . Snad ho mor co nejdříve sežere, debila

3962 ( 30. října 2020 18:23 )

Tebe nikto nezná-***e skurvenej vyjebanej

KuliKuli77 ( 30. října 2020 16:03 )

Udělali jste dobrou reklamu Jančurovi. Tak to na mě působilo z nadpisu článku.

lunatic ( 30. října 2020 13:15 )

Ještě,že ho nekleplo za volantem - byl ohleduplný

Zobrazit celou diskusi