Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nikdy nechtěla slyšet svoji diagnózu, na plicích měla 100 nádorů: Po letech léčby zemřela

Autor: jžk - 
11. října 2020
15:29

Učitelka Ashley Wyssová z Ohia (†30) měla pouhých 21 let, když se dozvěděla, že má rakovinu štítné žlázy. Rozhodla se však nezjišťovat, zda jsou její prognózy vážné, protože nechtěla žít ve strachu z budoucnosti a místo toho se rozhodla pomáhat ostatním.

Během bitvy chtěla zůstat pozitivní. Obětavá a milovaná učitelka si nenechala prozradit svou diagnózu ani poté, co jí lékaři na plicích nalezli přes stovku nádorů. Statečná Ashley zemřela v neděli 4.října po devítiletém boji ve věku 30 let.

Rakovinu štítné žlázy jí diagnostikovali v roce 2011 poté, co se jednoho rána probudila a na krku si našla bulku. Podstoupila operaci k odstranění štítné žlázy a 42 lymfatických uzlin, čímž se rakoviny dočasně zbavila. V roce 2013 se však rakovina vrátila a následující rok se rozšířila z krku do plic.

Ashley musela zahájit orální chemoterapii, kterou potřebovala už po zbytek svého života. V roce 2016 se provdala a následující rok zahájila jako jedna z 20 dobrovolníků experimentální léčbu, kde jí byl podán nový lék s názvem Loxo 292. Nádor v její páteři jí navíc zlomil několik obratlů, takže musela podstoupit náročný chirurgický zákrok. Vrátila se však k Loxo 929 a začala opět vyučovat a motivovat lidi k pohybu.

Podle online nekrologu věnovanému Ashley byl lék schválen a pomáhá lidem s rakovinou po celém světě. „Ashley byla oddanou a milovanou učitelkou na základní škole Indian Springs v Olentangy, kde se v 2017 stala učitelkou roku. Učila s láskyplným duchem a své studenty motivovala k tomu, aby je učení bavilo,“ stojí na nekrologu.

„Nikdy jsem se nezeptala na své vyhlídky. Žiju v přítomnosti a každý den naplno. Radši si nedělám starosti s budoucností… Věřím však, že musím podstoupit tuto cestu, abych lidem ukázala, že i při těžkých životních zkouškách si můžete vybrat být šťastní,“ prohlásila jednou Ashley. Její rodina nyní žádá, aby jakékoliv dary poskytnuté jejím jménem byly darovány Mezinárodní skupině boje proti rakovině štítné žlázy.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi