Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zedníka zabila jeho největší záliba: Zemřel po požití lékořicové pochoutky!

Dělník zemřel na zástavu srdce: Předávkoval se lékořicí!
Dělník zemřel na zástavu srdce: Předávkoval se lékořicí!  (Autor: iStock)
Autor: jžk - 
25. září 2020
20:41

Na počátku bylo podezřelé úmrtí 54letého muže. Později lékaři odhalili šokující příčinu. Za smrtí stavebního dělníka z Massachusetts (54) stála jeho láska k černé lékořicové pochoutce. Muž jí snědl tolik, že mu způsobila zástavu srdce!

I malé množství lékořice, které jíte, vám může mírně zvednout krevní tlak,“ řekl kardiolog Neel Butala, který se případem zabýval ve zpravodaji New England Journal of Medicine. Problémem je kyselina glycyrrhizová, která se nachází v černé lékořici a dalších potravinách či doplňcích stravy obsahujících extrakt z kořene lékořice.

Tato kyselina může způsobit nebezpečně nízkou hladinu draslíku a nerovnováhu v minerálech zvaných elektrolyty. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv varuje, že pouhých 56,7 gramů lékořice denně po dobu dvou týdnů může způsobit problémy se srdcem, zejména u lidí nad 40 let.

Smrt dělníka byla extrémním případem. Muž údajně přešel z ovocných žvýkacích bonbonů na lékořici několik týdnů před svou smrtí v loňském roce, kdy zkolaboval během oběda v rychlém občerstvení. Lékařům se podařilo zjistit, že měl nebezpečně nízkou hladinu draslíku, což vedlo k srdeční arytmii. Záchranářům se jej podařilo oživit, druhý den však zemřel v nemocnici.

Úřad pro kontrolu potravin a léčiv povoluje, aby jídlo obsahovalo až 3,1% kyseliny glycyrrhizové, ale u mnoha bonbonů a dalších produktů z lékořice se neuvádí, v jakých dávkách se mají požívat. Mluvčí společnosti Hershey Company, která vyrábí populární tyčinky z lékořice, uvedl, že všechny jejich výrobky jsou bezpečné pro konzumaci a jsou vyráběny plně v souladu s předpisy. „Všechny potraviny, včetně cukrovinek, je třeba užívat s mírou,“ dodal.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi