Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Modelka (22) měla ekzém, který zapáchal jako hnijící maso: Vyléčila ho syrovou stravou

Autor: jžk - 
15. září 2020
11:26

Paula Adamczyková (22) z Tauntonu v Somersetu na jihozápadu Anglie tvrdí, že poté, co v roce 2018 přešla na zcela raw stravu, se jí vyléčil ekzém. Trpěla jím přitom od útlého dětství a nepomáhaly na něj ani steroidy či antihistaminika.

Mladá modelka původem z polského Krakova se v roce 2017 přistěhovala do Anglie, aby tam studovala kosmetickou terapii. Už jako dítě se u ní objevila intolerance na bílkoviny a lékaři jí proto doporučili pít sójové mléko – něco, o čem sama Paula věří, že u ní přispělo k rozšíření ekzému už v útlém věku. V Anglii se stav její pokožky rapidně zhoršil a antihistaminika a steroidní krémy, které dříve používala, přestaly zabírat.

Suchá kůže se jí začala loupat a zanechávala po sobě mokvající rány, které ji bolely při sebemenším pohybu. Paula celé dny proležela v depresi v posteli a smutek se snažila zajídat, což přispělo ke zhoršení jejího stavu. Často ani nemohla vykonávat běžné úkony jako vaření či setkávání s přáteli.

Neměla co ztratit, hledala proto rady na internetu – a narazila na obrovské množství příspěvků a videí od lidí, kteří přísahali, že syrová strava složená převážně z ovoce, zeleniny, ořechů a semen může vyléčit kožní potíže.

Po přechodu na vegetariánskou stravu bez lepku, přidaných cukrů a škrobu se Paulin ekzém skutečně zlepšil, během diety navíc zhubla z 83 kg na 58 kg. Její strava se nyní skládá z exotického ovoce, salátů, raw sushi, cuketových nudlí a avokáda. Každé ráno navíc vypije sklenici celerového džusu, který považuje za nejlepší léčbu ekzému.

„Před dvěma lety se mi ekzém zhoršil… Cítila jsem, jak mé tělo hoří, a ten zápach byl hrozný, jako hnijící maso,“ popsala své problémy Paula. Díky významným změnám se dívka mohla začít věnovat modelingu, což bylo dříve vzhledem k její hmotnosti a kožním potížím nereálné. Nyní má víc energie, než kdy v životě měla, bystřejší mysl, silnější vlasy a nehty.

Sama Paula však přiznala, že přechod na raw veganskou stravu nebyl úplně jednoduchý. „Několikrát jsem sklouzla zpátky k tradiční stravě plné lepku, sladkostí a mléčných výrobků. Byly chvíle, kdy jsem se vrátila k čipsům s pivem, jednou jsem dokonce nevydržela a ve své oblíbené restauraci snědla úplně všechno, včetně krevet,“ vzpomíná mladá modelka.

„Pokud se jednou rozhodnete pro ovocnou stravu, budete se jí pravděpodobně držet po zbytek života, protože se nebudete chtít cítit jako dřív. Díky syrové stravě pocítíte tolik energie a štěstí,“ dodává.

Zobrazit celou diskusi