Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Románek (8) trpí agresivní rakovinou: Podstoupil už 6 bloků chemoterapie!

Autor: rc - 
30. srpna 2020
20:08

Těžkou životní zkouškou si prochází Románek ze Zábřehu. Osmiletému chlapci byla diagnostikována vážná forma rakoviny. Od té doby Románek podstoupil náročnou operaci a šest bloků chemoterapie! Život se neobrátil vzhůru nohama pouze jemu, ale také celé rodině, která se kvůli operaci ocitla v těžké finanční situaci. Rodině se rozhodli pomoci dobrovolníci z organizace Zábřeh dětem, která na pomoc Románkovi uspořádala sbírku nebo charitativní běh.

Románek si užíval života jako každé dítě. Chodil do školy, hrál si s kamarády a žil bezstarostné dětství. Nicméně to se změnilo, když mu bylo sedm let. "Románkovi bylo 7 let, když jsme zjistili, že je nemocný. Lékaři v Brně mu diagnostikovali rakovinu. Byl to pro nás velký šok a celý život se nám otočil vzhůru nohama," uvedla maminka dnes osmiletého chlapce pro Blesk.cz.

Románek musel podstoupit biopsii, aby se určil typ nádoru. "Bohužel diagnostikovali Burkittův lymfom v dutině břišní ve třetím stádiu," řekla maminka s tím, že byla okamžitě zahájena léčba chemoterapií. Po prvním bloku chemoterapie však nastaly komplikace. 

"Romík hned spadl do těžké febrilní neutropenie (život ohrožující stav, který vzniká jako komplikace útlumu krvetvorby, pozn. red.) a posléze se mu ve střevě vytvořil ileus a střevo nebylo průchozí. Musel podstoupit náročnou operaci," popsala těžké chvíle s tím, že operace, při níž chlapci odstranili část střeva, trvala tři nekonečné hodiny. "Tím se náš pobyt v nemocnici prodloužil o pět týdnů," uvedla maminka.  Dokonce i své osmé narozeniny musel chlapec oslavit v nemocničním pokoji.

Jakmile to Románkův stav dovolil, musel nastoupit znova na chemoterapii. Od zahájení léčby jich podstoupil už šest! "Bohužel, teď jsme měli opět přešetření CT a nádor zcela nezmizel," uvedla maminka a dodala, že za čtrnáct dní bude muset podstoupit další operaci.

"Za 14 dní nás čeká operace, kde se pokusí zbytek nadoru najít a vyndat, jelikož tam zůstat nic nesmí," popsala zákrok.

Románkovi se v těžké situaci rozhodly pomoci dvě maminky Petra Sommerová a Gabriela Štěpánová ze skupiny dobrovolníků Zábřeh dětem. Uspořádaly charitativní běh s názvem „Běh pro Románka.“ Akce vypukne 5. 9. v Zábřehu a lidé, kteří by chtěli Románkovi pomoci, se mohou přihlašovat již nyní.

Navíc lidé mohou běžet i virtuálně nebo poslat Románkovi peníze na dálku. Více informací ke sbírce je k dohledání na facebookové stránce organizace Zábřeh dětem.

Navíc byla na Románka vyhlášena i veřejná sbírka. „Pokud nechcete běžet virtuálně, nebo 5. 9. hromadně a i tak chcete přispět na dobrou věc, můžete poslat jakoukoliv částku na transparentní účet,“ informuje nadále organizace.

 

Zobrazit celou diskusi