Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mamince vyrostl v játrech nádor, vypadala jako těhotná: Doktor ji léta odbýval s tím, že má jen hemeroidy!

Autor: jžk - 
24. srpna 2020
13:12

Lucy Ogilvieová (40) z Muswell Hill v severním Londýně promluvila o tom, jak jí její obvodní lékař během 4 let potíží opakovaně posílal domů s hemeroidy, zatímco v jejích vnitřnostech rostl zhoubný nádor. Když jí ho diagnostikovali, vypadala už jako v šestém měsíci těhotenství!

Mamince dvou malých holčiček se rakovina tlustého střeva rozšířila i do dalších orgánů. Vzácný nádor ve čtvrtém stádiu je vysoce mutační a lékaři si proto myslí, že Lucy nebude žít déle jak do prosince. Ona je však odhodlána, že kvůli svým dětem tu bude co nejdéle.

Když bylo její starší dceři Aoife (7) dva roky, šla Lucy poprvé k lékaři s tím, že má ve stolici krev. „Pokaždé mi bylo řečeno: 'Jsou to jen hemeroidy, běžte pryč',“ popsala nepříjemné prohlídky, přičemž na poslední byla v prosinci 2018. Další rok v dubnu začala trpět na nadýmání a bolestí v podbřišku, kdy jí byl při testu objeven primární nádor, díky kterému jí konečně provedli kolonoskopii.

Musela si zaplatit speciální testování na onkologické klinice, kde jí její lékařka doporučila imunoterapii. Jedná se o léčbu, která dokázala vyléčit množství lidí s rakovinou ve čtvrté stádiu, avšak v Evropě není schválena pro ten typ rakoviny, kterou trpí Lucy.

Žena proto podstoupila několik cyklů chemoterapie a radioterapii, které však nebyly účinné. „Procedury jsem zvládla poměrně dobře, neměla jsem špatné vedlejší účinky, ze začátku zabíraly a já se cítila dobře, že něco konečně dělám,“ popsala Lucy. Během karantény se stala opravdovým odborníkem na své onemocnění, kdy byla ve spojení nejen s pacienty, ale i onkology z USA, kteří jí poskytli nejnovější poznatky, které posílá své lékařce ve Velké Británii.

Musíte být opravdu aktivní a nemoc se snažit pochopit, musíte zjistit své možnosti, po celou dobu se ptát a brát to jako výzvu,“ přiznala Lucy své zapálení. „Vidím lidi, kteří takoví nejsou a nedostává se jim péče, kterou by si zasloužili, je to srdcervoucí.“

Paní Ogilvieová po sérii chemoterapií zkusila radioterapii, která je u 70 % pacientů účinná, u ní však způsobila zrychlený růst nádoru a rakovina se jí rozšířila do dalších orgánů. Vrátila se proto k chemoterapii, která však už nebyla tolik účinná, jako poprvé. Imunoterapie by jí mohla zařídit budoucnost, je však braná jako experimentální léčba a pojišťovna ji neproplatí.

Na každé 2 týdny přijde tato léčba na závratných 6 tisíc liber (což je zhruba 173 tisíc korun), a pokud by zabrala, mohla by trvat až tři roky. Založila proto sbírku na GoFundMe, kde během 24 hodin vybrala 24 tisíc liber (694 tisíc kč). „Kdyby imunoterapie fungovala, mohlo by to zamíchat s kartami ve hře. Kvůli svým dcerkám musím vyzkoušet vše, co je v mých silách, abych s nimi byla co nejvíce času,“ dodala Lucy.

zamlzena ( 24. srpna 2020 14:12 )

Pokud je paní ochotná podstoupit riskantní imunoléčbu, která by sloužila k výzkumu, měla by ji mít zadarmo. Těžko pochopitelné, že to pojišťovna neproplácí.

Zobrazit celou diskusi