Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pozor na parazity! V přírodních koupalištích může číhat skryté nebezpečí

Autor: jel, ČTK - 
27. srpna 2020
05:20

Mnoho lidí v létě často vyráží k vodě a přírodní koupaliště, jakými jsou jezera, rybníky a přehrady, se těší velké oblibě. Právě v nich však může číhat velké nebezpečí. Tím je parazit motolice, který podle odborníka může v krajním případě způsobit dokonce vážné problémy s játry.

Petr Procházka z Naturopatické poradny uvedl pro server ŽivotvČesku.cz, že druhů motolic je více, ale nejrozšířenější je motolice jaterní. „Motolice napadá hlavně játra a žlučovody. Způsobuje zvýšený bilirubin či hepatitidu, nebo když je delší dobu v těle, tak i cirhózu jater,“ řekl Procházka s tím, že se do těla dostává kůží!

Pozor byste si měli dát především ve stojatých vodách, vývojový cyklus motolice jaterní totiž probíhá přes mezihostitele, kterými jsou sladkovodní plži. V těle člověka se pak vajíčkům většinou nedaří opustit tělo a jsou odnášena do jater, kde blokují cévy a vyvolávají cirhózu.

Léčba podle Procházky trvá dlouho, je nutné nasadit léky a odstranit všechny parazity z těla. „Hrozí cirhóza jater, rakoviny močového měchýře, nejrůznější onemocnění střev, u žen navíc potíže s vejcovody zvyšující riziko mimoděložního těhotenství,“ popsal Procházka portálu rizika. 

Podle informací ČTK měli minulý týden hygienici podezření na výskyt jiného druhu motolice v největší vodní nádrži v Karlovarském kraji v Jesenici u Chebu. Hygienici měli podezření na výskyt cerkárií, které způsobují kožní problémy. Po koupání se tam objevily příznaky cerkáriové dermatitidy asi u tří lidí, řekla minulé pondělí ČTK mluvčí Krajské hygienické stanice Karlovy Vary (KHS) Michaela Zajíčková. Larvy motolic způsobili u lidí svědivou vyrážku, kašel a bolesti břicha.

V galerii se podívejte na případy lidí, kteří měli v těle jiné nebezpečné parazity.

Petr Prochzka ( 28. srpna 2020 01:29 )

Měl by jste si nejprve něco nastudovat o motolicích...

Petr Prochzka ( 28. srpna 2020 01:25 )

Anonym "anyyt" by si měl nejprve něco nastudovat o motolicích...

anyyt ( 27. srpna 2020 07:45 )

No jo zase někdo čuje senzaci. Kdybyste lidem nelhali. Motolice umírá okamžitě jen co se zahryzne do kůže, protože naše tělo proti ní má slušné protilátky. Takže nic nestihne naklást. JSem naprosto v klidu. Přeji krásný den.

Zobrazit celou diskusi