Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Holčička trpí vzácnou nemocí, kterou má jen pět dívek! Nikdo neví, co s ní bude

Autor: rc - 
25. srpna 2020
10:03

Holčička Sadie Chittocková trpí vzácnou chorobou postihující centrální nervový systém. Choroba se hlavně objevuje u chlapců. Sadie patří tak k dalším čtyřem holčičkám, které toto onemocnění postihlo. Choroba napadá míchu, mozek a má efekt na motorické dovednosti a učení. Lékaři nedokážou odhadnout, jaká budoucnost na malou dívku čeká.

Sadie Chittocková, holčička pocházející z anglického Essexu, byla kolem čtyř měsíců stará, když začala odmítat jídlo a rapidně ztrácet na váze. Její máma Rachel Finchamová se o ni začala strachovat. Sadie navíc začala mít problém s motorikou.

Nedokázala držet hlavičku. Třiadvacetiletá máma s ní spěchala do nemocnice, kde Sadie podstoupila různé testy. „Byly jí tak tři, čtyři měsíce, když jsme si začali všímat toho, že se nevyvíjí tak, jak by měla. Profesionálové však říkali, že je prostě malinká a že vše brzy dohoní,“ uvedla Rachel pro britský deník Daily Mirror. 

Lékaři nakonec dívce diagnostikovali velice vzácné onemocnění, které se jmenuje Pelizaeus-Merzbacherova choroba, což je nemoc, jež postihuje centrální nervový systém.

Choroba ovlivňuje mozek, míchu a motoriku dítěte. Dále postihuje hlavně chlapce a jen vzácně se objevuje u dívek. Sadie je tak pouze pátou holčičkou, která touto chorobou trpí.

Sadie dochází na fyzioterapeutické sezení, které jí velice pomohlo. Doposud docházela na fyzioterapeutické sezení jednou měsíčně, nicméně jak stárne, je potřeba daleko více sezení, které jsou však finančně náročné. Pro Sadie jsou však důležité, jelikož zabraňují zhoršování stavu. Rachel se proto rozhodla, že vyhlásí na svou dcerku finanční sbírku.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi