Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Exoti roztáhli křídla a na přehradě létali volně: Žárlivý Ozzy klove majitele do ucha i nosu

Autor: Michal Charbulák - 
3. srpna 2020
12:07

Koupání, slunce, nad vodou se prohání velcí barevní papoušci. To není idylka z dovolené v Jižní Americe, tak to vypadalo první srpnovou sobotu na přehradě Krásné u Šumperka. Setkání tu měli chovatelé exotů.

Každoroční dostaveníčko si u vodní nádrže dali příznivci volného létání papoušků chovaných v zajetí neboli volnoletectví.

K vidění byly nejčastěji velké druhy papoušků jako ara zelenokřídlý, ara ararauna nebo papoušci kakadu či žako. Mnozí z nich dostali od majitelů volnost a na jejich dovádění se lidé nemohli vynadívat.

Dorazil i Ozzy

Mezi obdivované opeřence patřil i Ozzy (3), mladý svěřenec majitele Petra Tomka (62) z Havířova. Tam už je papoušek doslova celebritou. Petr Tomek ho má tři roky a volně s ním začal létat už po třech týdnech výcviku.

„Ozzy si prostě otevřel okno a odletěl. Ale k mému překvapení se vrátil zpátky. Od té doby s ním létám volně,“ popsal začátky Petr Tomek.

Silná vazba

Aby se papoušek mohl vydat do nástrah „velkoměsta“ sám, musel si projít ruchy a podněty z ulice. Začínalo se procházkami na kšírech, postroji s provázkem připoutaným k majiteli. Ozzy se osměloval a získával sebejistotu.

Video  Papoušci obsadili přehradu Krásné u Šumperka.  - Michal Charbulák
Video se připravuje ...

„Důležitá je také vzájemná důvěra papouška a majitele. Pouto mezi nimi bývá skutečně velmi silné. Papoušek je mimořádně inteligentní zvíře, pozná, že mu důvěřujete a tu důvěru vám splatí tím, že se vždy vrátí,“ vysvětlil chovatel.

Jsou to žárlivci

Podle majitele Ozzyho je ideální kupovat papoušky v páru. „Pak má člověk víc klid. Ozzy je velmi žárlivý, když s někým mluvím, pořád mě štípe do ucha, do nosu, vyžaduje pozornost,“ usmál se Petr Tomek.

Nedávno si prožil krušné chvíle, kdy se mu Ozzy někam zatoulal na více než dva dny.

„To bylo neobvyklé, protože mě pravidelně během dne létá kontrolovat. Teď byl pryč dlouho. Nejspíše po něm nějací výrostci cosi hodili, Ozzy se lekl a ztratil orientaci,“ přemítal majitel s tím, že jediné zranění, které si kdy papoušek ze svých výletů přinesl, bylo pohmožděné křídlo.

Scházejí se pravidelně

Volnoletectví se u nás provozuje zhruba devět let, jeho příznivci se začali pravidelně scházet u přehrady Krásné, sjíždí se sem z celé České republiky.

Návštěvníci přehrady byli z akce nadšení, mohli si pohoupat papoušky v náručí, nechat si je pochodovat po hlavě či ramenou. Tedy, pokud byl nějaký na bidýlku k mání a zrovna si někde v okolí nepoletoval.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

spania ( 3. srpna 2020 13:09 )

Ti papoušci to je nádhera! Vždycky jsem si přála takového papouška,ale bohužel žádného takového nemám...Ale pouštět ho takhle na volno létat to bych měla strach,že mi uletí a už se nevrátí...A to bych se asi zbláznila.

Zobrazit celou diskusi