Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mladík (22) se narodil bez nohou: I přes handicap se stal profesionálním zápasníkem!

Autor: ran - 
15. července 2020
13:44

Šikanovali ho, on se však nenechal ničím zastrašit a s pošklebky se vyrovnal po svém. Navíc začal pořádně cvičit. Dnes je z něj, i když nemá nohy, profesionální zápasník. Jeho vyrýsované svaly mu může závidět většina mužské populace. Přese všechno ale zůstává vděčný především své pěstounce, která ho s láskou vychovávala a chránila.    

Zion Clark (22) z amerického Ohia se narodil bez nohou. Zároveň se ale vypracoval na profesionálního zápasníka. A vyhrává. Jeho snem je „dostat se na Olympiádu a stát se nejlepším zápasníkem ve volném stylu“. Říká, že zrovna to, že je bez nohou, ho určitě nezastaví. Příběh mladého muže, který se nevzdal, přinesl server Daily Mail.

Ziona potkala velmi vzácná vrozená porucha narušující zdravý vývoj těla od spodní části páteře níž. Připravila mu nesnadné dětství, ale díky podpoře své rodiny a vášni pro atletiku handicap překonal a vytěžil z něj, co se dalo. V současnosti trénuje dvakrát denně prakticky celý týden. Na odpočinek si nechává jen jeden den ze sedmi. „Je už to pro mě rutina a součást životního stylu,“ komentuje suše svoji dřinu v tělocvičně.

Zion odmalička vyrůstal v pěstounské péči Kimberly Clarkové, která jej nakonec i adoptovala. Říká jí samozřejmě „máma“ a je pro něj bezkonkurenčně tím nejdůležitějším člověkem na světě. To ona vždy stála při něm a vlévala mu sílu do žil, když se mu děti ve škole posmívaly. Podporovala v něm jeho zálibu v atletice a on na ni nedá dopustit.

Ale tam, kde je, není jen díky ní. Jeho pozitivní pohled na svět a silná vůle také udělaly své. „Nejlepší způsob, jak se s posměváčky vypořádat, je využít jejich vlastní nenávisti. Ti, kdo tě šikanují, jsou vlastně tví největší fanoušci: využij toho,“ popisuje, jak se vyrovnával s tlaky spolužáků.

Zápasit začal ve druhé třídě. „Jako malý jsem v prvních zápasech netušil, co dělat, a nevěděli to ani mí soupeři. Některé děti se přímo bály se mnou zápasit. No a já se bál zase jich,“ směje se již dnes nad svými začátky. Ale pomaličku, metodou pokus omyl se začal zlepšovat. Celé roky přicházel na to, co by na protivníky mohlo fungovat.

Ačkoli vlastně největší „zápas“ musel vybojovat se šikanou, sebezapření potřeboval a potřebuje i nadále. Poté, co se dostal na střední školu a začal porážet soupeře, veškerá dřina se mu ale začala vracet. Protože tenhle chlapík, stojí pevně „nohama na zemi“, ačkoli žádné nemá.

„Nejdůležitější lekce, kterou jsem se naučil, je, že nikdy se věci nebudou odvíjet přesně tak, jak sis to ty namaloval, nikdy prostě nemůže být přesně po tvém. Musíš pracovat s tím, co máš. Ale jakmile se to naučíš, začnou se ti otevírat dveře,“ říká a ví, o čem mluví.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Monikay ( 15. července 2020 14:38 )

jak může někdo šikanovat takového člověka.... jinak je úžasný

Zobrazit celou diskusi