Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dozorce Marek napsal knihu pro děti: Inspirovali ho i vězni

Autor: jel - 
9. června 2020
17:29

Když zrovna dozorce Marek Šnábl z Vazební věznice Praha Ruzyně nehlídá vězně, píše knihy. Nyní napsal jednu pro děti, jmenuje se Filipínek a má ukazovat dětem, jak je důležité mít v sobě dobro a pomáhat ostatním. Aby byla kniha vydána, je potřeba poměrně vysoká částka, kterou autor knížky shání pomocí sbírky. Do jejího konce zbývá posledních pár dní a Markovi chybí už jen posledních pár tisích. 

„Přes dvacet let se denně pracovně stýkám s lidmi, kteří se dostali za hranu zákona a skončili ve věznici,“ napsal o sobě Marek. „Jejich životy mě v mnohém obohacují, ale zároveň mi otevírají oči a připomínají mi, jak je důležité si v sobě udržet dobro a nevpouštět zlo. Tuto myšlenku se snažím předávat i svým dětem,“ dodal.

Z toho také vychází téma jeho pohádkové knížky, kde ačkoliv jde o ucelený příběh o životě malého skřítka, má prý každá kapitola donutit děti k zamyšlení. „Ukazuje, jak potřebné je nezištně pomáhat druhým, a zároveň varuje před sebestředností, nenávistí a zlobou,“ popsal autor. K vydání knihy, kterou už měl delší dobu napsanou ho prý dovedla tchýně.

„Je to krásná pohádka, která je i trochu strašidelná. Když jsem ji četla, nemohla jsem se odtrhnout a těšila jsem se vždy na další stránku,“ prozradila Natálka, dcera autora, díky které celá kniha vznikla. Údajně ji totiž nebavily pohádky, které jí tatínek četl, a tak si začal vymýšlet vlastní. 

Protože vydání knihy je velmi nákladné, v crowdfundingové sbírce je potřeba vybrat 90 tisíc korun. Do jejího konce zbývají už jen dny. Nápaditá knížka se však zjevně lidem zalíbila, protože do cílové částky už chybí pouze poslední tisíce. Vydání Markovy knihy můžou budoucí čtenáři podpořit zde

Zobrazit celou diskusi