Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kastrujte fenky, radí veterinář: Zánět dělohy je může zabít!

Autor: chal - 
26. dubna 2020
05:41

Kastrovat, či nekastrovat? Tuto otázku si někdy položil asi každý pejskař, obzvlášť pokud vlastní fenku. Podle odborníků ale příliš není co řešit. Pro zdraví fenky je nejlepší nechat ji vykastrovat. Jinak jí hrozí hnisavý zánět dělohy, který pejska ohrožuje na životě. O problematice promluvil zvěrolékař Jiří Žák, který pro ilustraci zveřejnil fotku dělohy zdravé fenky a fenky se zánětem dělohy.

Veterinář Jiří Žák na facebooku rozproudil živou debatu sdílením fotografie se zdravou dělohou fenky a dělohou s hnisavým zánětem. Rozdíl mezi orgány je na první pohled zřejmý.

„Pyometra, tedy hnisavý zánět dělohy, je akutní, velmi vážný život ohrožující stav především starších nekastrovaných fen, obvykle několik týdnů po ukončeném hárání,“ uvedl zvěrolékař. Je podle něj velký hazard počítat s tím, že si organismus za pomoci antibiotik se zánětem poradí.

Zánět se u fenky projevuje několika symptomy. Fenka víc pije, méně jí, zvrací, je apatická, má průjem, zvýšenou teplotu, případně výtok z pohlavních cest, vyjmenoval Žák. Veterinář také zmínil velmi rozšířený mýtus, totiž že fenka by zánět dělohy neměla už nikdy dostat, když měla někdy v životě štěňata.

„Pyometru může dostat i fenka, která měla štěňata. Dalším problémem jsou hormonální injekce, které někteří dávají fenám na potlačení říje. Ty však mohou také způsobit, mimo jiné problémy, zánět dělohy. Já hormony zvířatům podávám jedině z léčebných či život zachraňujících důvodů,“ vysvětlil.

V případě, že se člověk seriózně nezabývá chovem psů, doporučuje proto Jiří Žák fenku preventivně vykastrovat. Majitel tím prý sobě i svému pejskovi ušetří mnoho starostí.

Kastrujte fenky, radí veterinář: Zánět dělohy může zvíře zabít! Kastrujte fenky, radí veterinář: Zánět dělohy může zvíře zabít! | Profimedia, Facebook Jiří Žák

Zobrazit celou diskusi