Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vědci se smyslem pro humor? Nový druh chřestýše pojmenovali po postavě z Harryho Pottera

Vědci se smyslem pro humor? Nový druh chřestýše pojmenovali po postavě z Harryho Pottera.
Vědci se smyslem pro humor? Nový druh chřestýše pojmenovali po postavě z Harryho Pottera.  (Autor: Profimedia)
Autor: ran - 
24. dubna 2020
23:06

Indický výzkumný tým nedávno objevil v severovýchodní části své země nový druh hada. Vědci neváhali a pojmenovali nový druh plaza po jedné z postav populární série knih a filmů o čarodějnickém učni Harrym Potterovi. Článek o objevu vyšel v odborném časopise Systematická zoologie a evoluce. Informovala o tom televize CNN na svém webu.

Pro čtenáře méně zběhlé v pohádkovém světě Školy čar a kouzel v Bradavicích dovysvětlíme. Salazar Zmijozel je v příbězích J. K. Rowlingové jedním ze čtyř zakládajících čarodějů kouzelnické školy, je po něm také pojmenovaná jedna z jejích kolejí - Zmijozel - a dokáže se dorozumívat s hady jejich vlastní řečí.

Indičtí výzkumníci teď už nerozlučně spojili nový druh chřestýše právě s tímto profesorem-čarodějem. Chřestýš patří do rodu chřestýšovců, jeho zbrusu nové vědecké jméno Trimeresurus salazar znamená tedy něco jako „chřestýšovec Salazarův“. Vědci pro hada dokonce navrhli k používání i jméno pro „běžné použití“, které zní „zmije Salazarova“. 

Chřestýšovci patří mezi prudce jedovaté hady a v daném regionu jich žije dalších 47 druhů. Nyní tedy mezi sebou tyto mohou přivítat i jmenovce věhlasného černokněžníka. A zcela jistě jim nebude na obtíž ani to, že kouzelnický profesor podle análů Bradavic pochází až z druhé strany zeměkoule, konkrétně z mokřadů východní Anglie...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi