Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Ošetřit zub mu odmítli kvůli pandemii: Nakonec mu nezbylo, než vytrhnout si ho sám!

Autor: rc - 
20. dubna 2020
20:16

Domácí karanténa se změnila v hororový zážitek pro Billyho Taylora. Třiatřicetiletý letecký mechanik začal mít bolesti zubu. Kvůli pandemiii koronaviru ho však nechtěli přijmout na pohotovosti. Bolesti se tak vystupňovaly, že si nakonec zub vytrhl sám!

Velká Británie se potýká s pandemií koronaviru a tamní nemocnice primárně přijímají osoby trpící nemocí covid-19. V omezeném režimu fungují i ambulance. Brita Billyho Taylora z města Axminster ležícího v hrabství Devon začal bolet zub. Zavolal proto na tísňovou linku, ovšem tam mu sdělili, že pakliže nemá problémy s dýcháním, ať raději zůstane doma.

„Řekli mi, pokud můžete dýchat nebo nemáte zablokované dýchací cesty, bylo nám doporučeno, ať nikdo nejezdí,“ uvedl Taylor pro britský deník BBC. Nebylo mu ani sděleno, kde jsou v jeho oblasti nejbližší urgentní příjmy. „Bolest byla nesnesitelná, ale hlavní věc byla, že celá levá strana tváře otékala. Každou půl hodinu se to zvětšovalo. Myslel jsem, že to je infekce a že se to dostane do mozku, a to je skutečně vážné,“ dodal pro BBC.

Nakonec udělal šokující rozhodnutí. Když mu byla odmítnuta lékařská pomoc, tak si vytrhl bolavý zuby sám! Všemu navíc přihlížel jeho jedenáctiletý syn Leo. Podle informací britského deníku Metro si Billy dal pár panáků whisky místo sedativ a vzal věc do vlastních rukou. „Extrakce trvala asi hodinu a půl. Bylo to příšerné,“ podělil se o muka, na která do nejdelší smrti nezapomene.

Situaci v Británii popsal předseda Britské dentální asociace Mick Armstrong. „Zubaři dostávají telefonáty od pacientů v bolestech, ale nemají je kam posílat,“ uvedl pro BBC s tím, že pokud se situace nezačne řešit, víc a víc lidí vezme záležitost do vlastních rukou podobně jako Billy.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi