Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vašek (17) svými grafikami ohromil profesionály: Tvoří jako absolvent UMPRUM!

Vašek maluje pod přezdívkou Wizardin.
Vašek maluje pod přezdívkou Wizardin.  (Autor: Reprofoto Reportéři ČT)
Autor: chal - 
29. března 2020
15:24

Vašek není tak docela obyčejný teenager. Chodí sice na průmyslovku, poslouchá metal a tráví hodně času na počítači, na rozdíl od mnoha vrstevníků na něm ale nehraje jen hry, ani bezcílně nebloumá po internetu. Pod přezdívkou Wizardin tvoří grafiky a už má za sebou i jejich první výstavu. Navíc zaujal i špičky v oboru a renomovaní umělci jeho práci uznávají. Na výjimečnosti jeho příběhu přidává i fakt, že mladík od narození trpí poruchou autistického spektra.

O moderní umění se Vašek podle svých slov nikdy nezajímal, a už vůbec ho nestudoval, v uměleckých kruzích je ale jeho přezdívka Wizardin stále známější. Sedmnáctiletý student průmyslovky v Novém Městě nad Metují se od loňského roku zabývá počítačovou grafikou.

Ačkoliv sám nemá žádné ambice a zájem o jeho osobu ho spíš znervózňuje, Vaška si začali všímat i odborníci, kteří jeho práci uznávají. „Na mě to působilo tak, že to mohl dělat někdo, kdo vystudoval UMPRUM nebo akademii,“ řekl v pořadu Reportéři ČT malíř a sochař František Skála.

Souhlas í s ním i grafik a pedagog z Fakulty výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně Petr Kvíčala. „V těch věcech se ukazuje, že je to inteligentní člověk, protože bez jakéhokoliv školení a zájmu o výtvarné umění, se tam projevují asi tři struktury, které jsou na sebe nezávislé,“ uvedl Kvíčala ve zmíněném pořadu.

Od března, než došlo na karanténu v souvislosti s pandemií nemoci COVID-19, Vaškovy grafiky vystavovalo náchodské bistro Pecka. Takovou ambici sám autor nikdy neměl, podle svých slov tvoří, aby veselými barvami uklidnil svou depresivnější část osobnosti. Už teď je ale o jeho pozoruhodná díla velký zájem. K prohlédnutí jsou na internetové stránce wizardin.cz.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi