Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

„Já umírám, já umírám!“ Holčička (5) na sebe zvrhla olej o teplotě 200 °C, matka popsala boj o život

Autor: ran - 
5. března 2020
12:04

Veselá hra dvou malých děvčátek v městečku Talbot Green ve Walesu se mžikem oka zvrtla v boj o život. Jen minuty dělily starší ze sester od toho, aby na následky rozsáhlých popálenin v krutých bolestech zemřela. Nebýt toho, že se nemocnice nacházela nedaleko místa události, rodiče by jí neměli šanci včas zajistit pomoc. 

Osudného dubnového dne před čtyřmi lety nic nenasvědčovalo tomu, že se stane něco, co poznamená malou Grace Shawovou na celý život. Její maminka Toni-Marie Grundyová-Jonesová toho rána jako obvykle připravila hranolky v domácím fritovacím hrnci, který poté vypnula a odstavila. Nato odjela do práce a doma s dětmi nechala tatínka Garyho.

Stačil však jeden nestřežený okamžik a došlo k neštěstí. Grace krátce po odchodu své maminky během hry se sestřičkou upadla a zvrhla na sebe litry ještě nevychladlého oleje. Otec duchapřítomně holčičku okamžitě zabalil do vlhkého ručníku a zalarmoval manželku. Dívka se ocitla v hlubokém šoku, třásla se bolestí a hrůzou a v otcově náručí jen křičela: „já umírám, já umírám“.

Štěstím v neštěstí bylo, že nemocnice byla jen pár minut cesty od domu. Zraněnou si okamžitě vzalo do péče osm lékařů a pět zdravotních sester. Dlouhých 13 hodin trvalo, než se křehký organismus podařilo stabilizovat a zabránit tak nejhoršímu. Další tři dny dívka strávila pod silnými sedativy a na jednotce intenzivní péče si pobyla celkem čtrnáct dní. Lékaři jí nahrazovali spálenou pokožku na zasažených částech těla kožními štěpy; tyto procedury byly velmi rizikové, ovšem nezbytné. 

„Její život po celou dobu visel na vlásku. Stačila by třeba jen obyčejná infekce, a bylo by po všem. Jsem doktorům i sestrám neskonale vděčná za jejich nasazení a profesionalitu, a vždy jim budu v duchu děkovat, že mi zachránili dceru,“ popsala maminka britskému listu Daily Mail.

Dnes devítiletá dívka je již opět veselým človíčkem. Z toho, že má na 38 procentech kůže nevratné doživotní následky a také z toho, že jí již nikdy na většině pokožky hlavy nenarostou vlasy, si zatím nic nedělá. Paruky po pár minutách odkládá, úsměv neztrácí. Malé Grace můžeme jen přát, aby ji veselá povaha ani v budoucnu nikdy nadlouho neopustila.   

 

 

yokky ( 6. března 2020 00:17 )

????????????????

Kadrlik ( 5. března 2020 17:00 )

Určitě to bylo 200 st. takový trapný opsaný článek o ničem

fido2 ( 5. března 2020 15:29 )

Nemají jíst takové čuňárny přepalované. A kolik je to léčení stálo? Museli prodat dům ne?

Tariq ( 5. března 2020 15:09 )

Ti pitomí britští rodiče by měli být rádi, že je neřeší sociálka, a ne cpát svou blbost a fotky dětí ještě novinářům.

Zobrazit celou diskusi