Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Karel May by oslavil narozeniny: I jeho život byl trochu „kovbojka“

Autor: yks - 
25. února 2020
19:04

Od jeho narození uplynulo již 178 let. Spisovatel Karel May přesto zůstává klasikem, který generacím dětí ukázal podobu divokého Západu jako nezapomenutelnou arénu dobra a zla. Jeho život měl ovšem k ušlechtilým pohádkám daleko. Sám měl za sebou kariéru kriminálníka a pěkných pár přešlapů! 

Na jeho románech o ušlechtilých hrdinech vyrostly generace nadšených čtenářů. Postavy jako Kara ben Nemsí, Vinettou, Old Shatterhand či Sam Hawkens bojovali s nepřízní osudu, se zloduchy i desperáty na divokém Západě i v zemích Orientu. Autorův život sice pramálo připomínal hrdinské ságy, které sepisoval, to ale neznamená, že nebyl, řekněme, pestrý.

Učil ji něco jiného 

May měl od mladých let velkou slabost pro ženy. Jak uvádí jeho životopis na stránkách Muzea Karla Maye v Drážďanech, slibně se rozvíjející „kariéru“ pomocného učitele učitele hudby ve městě Glaucha mu už v 19 letech pokazí obchodník Ernst Theodor Menhold. Po 12 dnech angažmá ho totiž přistihne jak mladý učitel během lekce klavíru líbá jeho 19letou manželku. Nahlásí to výš a Mayova učitelská kariéra se tím nadobro uzavře.

Vyloučen ze „slušné společnosti“

Na druhou stranu zákona dostalo budoucího spisovatele nepravdivé udání kvůli krádeži hodinek. Poté se údajně zhroutil a jeho pověst mu nadobro znemožnila jakoukoli kariéru v tehdejší společnosti. „Abych se pomstil na majiteli hodinek, který mne udal, aby mne vystrnadil z bytu; měl jsem se pomstít i policii, soudci, státu, lidstvu, zkrátka každému!“ cituje Česká televize jeho vzpomínky. Ovšem jeho zločinecké pokusy zahrnující údajně majetkovou trestnou činnost a podvody skončili dvojím odsouzením ke 4 letům nepodmíněně. May se ovšem stal protoypem polepšeného vězně. Ve vězení totiž zahájil svou úspěšnou kariéru spisovatele.

Ženy, ženy, ženy

O tom, že May nebyl žádný vzor ctnosti svědčí také aféra, na kterou upozornili autoři knihy „Vinnetou žije“. Michaela Remešová a Roman Schuster si ´patrně také povšimli, že o milostné románky v Mayově životě nebyla nouze a ani to, že byl ženatý, jeho apetit nijak nepřibrzdilo.

Jak vypátrali, doplatila na to česká dívka Silvestra Pužmanová z Hořovic, která u manželů Mayových v roce 1888 v německých Drážďanech nastoupila jako služebná. Už 46letý May se ovšem nechoval příliš gentlemansky a o dva roky později se Silvestra vracela do rodné obce s pořádným „outěžkem“ o jehož původu, prý nikdo nepochyboval.

Sporná je také Mayova honba za popularitou. Celou řadu čtenářů si získal jen díky tomu, že uvěřili věrohodnosti jím vyprávěných příběhů. Mnohé z nich měl skutečně prožít na vlastní kůži! Jak velké zklamání následovalo, když zjistili, že veliká dobrodružství jsou pouze dílem Mayovy fantazie, není třeba rozebírat.

„Miliony čtenářů byly frustrované, když zjistili, že Old Shatterhand a Kara ben Nemsí jsou jen fiktivní postavy," popsal pro Magazín aktualne.cz spisovatel Karel Jordán, autor knihy Dobrodružství jménem Orient. Když v té souvislosti vyšla najevo Mayova kriminální minulost znamenalo to také velkou ránu jeho pověsti.

May se ke stáru musel soudit s nakladateli o práva ke svým knihám a přestože spory nakonec vyhrál, na jeho zdraví se podepsaly. Stejně jako voda, kterou pil a která, obsahovala toxické množství olova. „Zprávy o potížích v posledních týdnech a dnech jeho života odpovídají symptomům otravy těžkými kovy,“ uvedl v roce 2016 pro agenturu DPA forenzní odborník Ústavu soudní medicíny univerzity v saském Lipsku Hädrich, když prozkoumal spisovatelovy ostatky. 

May zemřel v březnu 1912 ve věku 70 let. Literární postavy, které vytvořil, však zůstávají nadále mezi námi.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi