„Budeš nám moc chybět, bude se nám po tobě moc stýskat, věřím, že se zase uvidíme!“ Podobné vzkazy se prolínají jako červená nit desítkami vzkazů, které dostala Alexia v brněnské škole od svých spolužáků. Barevné dopisy páťáků doplňují obrázky kočiček nebo pejsků v santovských čepicích. Je jasné, že nejen Alexii trápí budoucnost. A nejde jen o vánoční svátky…

Radost i smutek

„Dcera si všechna přáníčka dlouho pročítala. Prvotní radost z jejich velkého množství u ní vzápětí vystřídal smutek, když si uvědomila, že má o kamarády brzy přijít,“ řekla Blesku matka dívky Ajka (41).

Alexia má již brzy nastoupit do krizového centra kvůli tomu, že se nechtěla stýkat se svým otcem. Od července pak má být dokonce svěřena do jeho péče na východním Slovensku. Dívka se přitom otce bojí, neboť viděla, jak mlátil její mámu Ajku.

Pan J. kvůli tomuto napadení seděl půl roku ve vazbě. Později žaloval Ajku u soudu z křivého obvinění, soud ji ale plně zprostil obžaloby.

Video
Video se připravuje ...

Dívka (11) má být umístěna do péče k otci, z něhož má strach. Hynek Zdeněk

Listopadový rozsudek soudu vůbec připomíná trest – dívka se může prakticky vidět s mámou jen jednou za 14 dní. Návštěvy sourozenců jsou zakázány, stejně jako jakákoliv elektronická komunikace s rodinou. Včetně blahopřejné vánoční esemesky…

Případ Alexie v současné době zkoumají legislativci z Kanceláře prezidenta republiky. Na Miloše Zemana se totiž s prosbou o pomoc obrátila zoufalá dívčina babička.

Propadne ze slovenštiny?

Alexia se sice narodila na Slovensku, ale prakticky celý život prožila v České republice na Brněnsku se svou mámou a sourozenci, kde má i trvalý pobyt. Podle soudu má jít po půlročním pobytu v krizovém centru na Slovensko k otci.

Neovládá přitom pořádně slovenštinu ani pravopis. Dosud je jedničkářkou, která miluje tanec a gymnastiku. Maminka s babičkou a sourozenci se velmi obávají o její psychický stav.

Fotogalerie
19 fotografií