Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Supertáta adoptoval pět postižených dětí: Nejmladší chlapec nečekaně zemřel

Autor: jžk - 
21. listopadu 2019
06:20

Ben Carpenter (35) je svobodný muž, který se rozhodl zasvětit svůj život dětem se zdravotním postižením. Dohromady zatím adoptoval pět dětí s různými hendikepy, jeho nejmladší syn Noah (†2) však náhle v pondělí tragicky zemřel. „Supertáta“ má zlomené srdce: „Miluju tě z celého svého srdce, chlapečku můj!“

Ve 3:30 moje krásné miminko zemřelo. Zcela náhle a nečekaně. Nedokážu popsat slovy, jak jsem zdrcený,“ uvedl pro zpravodaj Huddersfield Examiner bývalý pracovník s lidmi se speciálními potřebami. V roce 2018 adoptoval Ben Carpenter z Huddersfieldu malého Noaha, když mu bylo pouhých 15 měsíců. Chlapeček trpěl vzácným vrozeným syndromem Cornelia de Lange, který způsobuje především vady ovlivňující používání končetin. Může zkrátit délku života v důsledku kardiovaskulárních onemocnění, mezi další příznaky patří i opožděný růst nebo hluchota.

Mimo něj adoptoval Ben od roku 2010 i čtyři další děti s různými genetickými vadami, Jacka, Ruby, Lily a Josepha (3-11). Na rodičovství je sám, svého prvního syna adoptoval v pouhých 21 letech. Je považován za nejmladšího homosexuálního adoptivního rodiče ve Velké Británii, procesem adopce prochází už po šesté – chystá se ujmout dalšího postiženého chlapečka.

Supertáta ale není na všechno tak úplně sám. Má obrovskou podporu ve své mamince Ritě, kmotře dětí Michelle Jacksonové a blízké kamarádce Jeanette Bottomleyové. První adopce mu byla schválena jakožto osamělému homosexuálnímu muži až po třech letech vyjednávání s úřady. Před jedenácti lety se stal tatínkem nejstaršího syna Jacka, který má autismus a obsedantně kompulzivní poruchu.

Od té doby veškerý svůj čas věnuje péči o své těžce postižené děti. Starší dcera, Ruby, trpí Pierre Robinovou sekvencí, kvůli které má tiky v obličeji a rukou. Její nevlastní sestra Lily je hluchá a malý Joseph se narodil s Downovým syndromem. I přesto ale Ben rodičovství miluje a své děti by za nic na světě nevyměnil. „Jsou okamžiky, kdy nám není zrovna do smíchu. Všechny mé děti vyžadují speciální zacházení a péče o ně je občas pěkně vyčerpávající,“ uvedl pro zpravodaj Mirror. Dříve navštěvoval dětské domovy a právě to jej inspirovalo k první adopci.

Ben Carpenter byl jmenován „Adoptivním šampionem“ poté, co si adoptoval svého čtvrtého synka. Při rozhovoru s Femailem prohlásil, že být na chvíli ve středu pozornosti médií bylo hezké, mnohem víc by si ale přál, kdyby jeho příběh inspiroval další lidi k adopci. „Lidé mě nazývají světcem a obdivují mou práci. Já jen ale chtěl být tátou a adopce mi umožnila si splnit sny,“ dodal.

To, že nemá partnera, nevidí Ben jako žádný problém. Nikdy ostatně nebyl ten typ, co by soužití s jinou osobou vyhledával. „Rád si dělám věci podle svého. Večer si dám šálek čaje s kusem dortu a nemusím u toho poslouchat něčí chrápání!“ směje se. Adopce je pro něj to nejcennější, nejuspokojivější a nejnáročnější, co kdy udělal. Nechce, aby si lidé mysleli, že je to jednoduché. „Musíte být na 100 % přesvědčeni, že to zvládnete. Adopce zdravotně postiženého dítěte není vhodná pro každého. Je to náročné, proto musíte být v první řadě upřímní sami k sobě.“

Jeho hnacím motorem je především pohled na jeho děti. To, jak rostou, jak se učí nové věci, jak se učí důvěřovat. Když poprvé potkal Ruby, byla připoutána na invalidní vozík a neuměla mluvit. Dnes už holčička může chodit, i když bude do konce života potřebovat speciální péči. Ben je na svou práci a především své děti patřičně hrdý. „Když vidím, jaké udělaly pokroky od té doby, co jsou u mě... to je to, co mě přiměje každé ráno vstát.“

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zlymikes ( 21. listopadu 2019 07:00 )

předpokládám, že má minimálně poslanecký plat jako u nás pan Výborný

Zobrazit celou diskusi