Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemřel bigbíťák a jeden z prvních „mániček“ Ivan Čeleda: Sedm let bojoval s otřesnou nemocí

Autor: dce - 
3. října 2019
10:58

Smutné zprávy zasáhly českou undergroundovou scénu. Jeden z předních zástupců tohoto směru, hudebník a jeden z prvních českých mániček Ivan Čeleda (†72) zemřel po dlouhém boji s vážnou nemocí. Přátelé a známí na něj vzpomínají na sociálních sítích.

Ivan Čeleda se narodil v roce 1947 v Liberci, později se s rodiči odstěhoval do Prahy, kde žil celý zbytek svého života. Rock’n’roll mu podle dokumentu České televize představila jeho starší sestra. A už to jelo. Na střední založil hudební skupinu, která na besídkách sem tam hrála i tuto moderní hudbu.

V šestnácti si nechal narůst dlouhé vlasy a stal se tak jedním z prvních „hárošů“ u nás. Začal se stýkat se Zdeňkem Burdou a Jirkou Maruškou, hudební produkce ale žádná nevznikla. „Bohužel jsme jen zkoušeli a plánovali a spíš chodili do kavárny Demínka, kde se tehdejší vlasatci a tudíž i muzikanti scházeli. Po relativně krátké době jsme byli z kavárny oficiálně vykázáni a přístup do ní byl nám i našim děvčatům odepřen,“ popsal Čeleda.

Během té doby se máničky staly jakousi tváří odboje, a jako takoví byli i silně potlačováni. Docházelo dokonce i k zatýkání a násilnému ostříhání vlasatých mladíků.

Čeleda se v tomto období místo kytary začal věnovat hraní na baskytaru a sem tam si zahrál v několik skupinách jako Colour Images nebo Flemings. V roce 1973 pak s básníkem Pavlem Zajíčkem a Mejlou Hlavsou z Plastiků založili kapelu DG 307. Nakonec s nimi ale hrál jen jednou. Začal se totiž věnovat jazzu.

Právě jazz a dlouhé vlasy mu vydržely až do jeho nedávné smrti. Nesmírně skromnej člověk, skvělej jazzovej muzikant, celoživotní vlasáč, bojoval s hnusnou nemocí skoro sedm let. Bylo mu 72. Ivane, budeš sakra chybět,“ napsal na facebooku jeho kamarád Jiří.

Byla to krásná duše, skvělý člověk. Setkání s ním byl zážitek, který si člověk nese v srdci..., ať spočine ve věčné Boží lásce,“ vzpomíná Pepa.

rendyx111 ( 3. října 2019 12:14 )

Tvor kterej chlastal a hrál v blbých kapelách a tady se o tom píše jako by to byla celebrita...trapný

verka1 ( 3. října 2019 11:29 )

Toho jsem neznala a nějak to začíná umírat.

a-z- ( 3. října 2019 11:15 )

No nevím, o tobě tam nic nepíšou.

Thomas6666666 ( 3. října 2019 11:06 )

Bezvýznamný článek o bezvýznamným tvorovi...

Zobrazit celou diskusi