Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Transplantace zvířecích orgánů do lidí: Vědci udělali zásadní krok!

Autor: rc - 
10. prosince 2018
06:30

Průlomovou operaci provedli němečtí lékaři! Úspěšně transplantovali srdce prasete do těla paviána a ten žije ve volné přírodě už neuvěřitelných 195 dní! Vědci věří, že co nevidět bude možné transplantovat zvířecí orgány do lidských těl.

Věda jde neustále dopředu a za chvíli bude možné i to, co se jen před lety zdálo reálné jen ve sci-fi filmech. Obrovský úspěch slaví němečtí vědci. Povedlo se jim něco, co změní svět vědy. Podařilo se jim transplantovat srdce prasete do těla paviána. Srdce se navíc ujalo a pavián už žije ve volné přírodě 195 dní! To je poprvé, co se orgán ze zvířete ujal v těle živočicha jiného druhu. Tento druh operace se nazývá xenotransplantace.

Průlomová operace vědce přesvědčila, že co nevidět bude možné orgány zvířat transplantovat do těla lidí! Pokud by se to skutečně podařilo, bylo by možné zachránit životy osob, které trpí vážnými chorobami srdce. Mnoho chronických onemocnění srdce totiž končí smrtí. Jako nejvhodnější živočich pro transplantaci se dosud jeví vepř. 

„Do roku 2030 se jen ve Spojených státech očekává, že selhání srdce postihne více než osm milionů lidí a mnozí z nich zemřou, zatímco budou čekat na vhodného dárce orgánů,“ řekl doktor Christoph Knosalla z Kardiologického centra v Berlíně pro DailyMail. Xenotransplantace se vedle testování umělého srdce jeví jako nejslibnější řešení tohoto problému.

offline ( 10. prosince 2018 10:59 )

Taky myslím, že mu stačí ten prasečí.

Zobrazit celou diskusi