Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Sabina (21) má vzácnou rakovinu, zachránit ji mohou v Praze: Rodina však nemá peníze

Autor: rc - 
4. prosince 2018
15:59

Jedenadvacetiletá Sabina trpí vzácným typem rakoviny. Nemoc se nedaří podchytit a dívce hrozí, že přijde o nohu, ne-li o život. Rodina věří, že jedinou šancí na záchranu jejího života je léčba v Protonovém centru v Praze, kde se před lety léčil chlapec Ashya, který měl nádor v mozku. Rodina však na léčbu nemá dostatek peněz, a tak založila veřejnou sbírku.

Sabina Makaranga z anglického Tilbury má celý život před sebou. Avšak místo toho, aby se bavila s kamarády, studovala a dělala plány do budoucna, bojuje se vzácným typem rakoviny. Sabina má rakovinu kostí a nádor jí lékaři našli v páteři. Dívce hrozí, že kvůli nemoci přijde o nohu. Nadějí by pro ni mohl být příběh malého Ashyi Kinga.

Chlapci lékaři zjistili nádorové onemocnění mozku a několikrát ho operovali. Ashya byl léčen v Británii v Southamptonu. Ovšem tam rodičům posléze sdělili, že pro chlapce nemohou víc dělat. Zoufalí rodiče čtyřletého syna, který byl tehdy po operaci, vzali a chtěli ho odvézt přes Španělsko do Prahy. Ovšem udělali tak bez vědomí lékařů v Británii, a tak se dokonce do případu zapojil Interpol a vydal na rodiče zatykač. Poté, co se vše vyjasnilo, rodiče vzali Ashyu do Prahy, kde se začal léčit v protonovém centru.

Léčba proběhla úspěšně a malý chlapec je zdravý. To, že se chlapci vede dobře, potvrdili jeho rodiče. „Do budoucnosti teď hledíme s mnohem větším optimismem, můžeme nyní vlastně začít trochu plánovat do budoucna. Nemohl jsem ani mluvit, když mi to radiolog řekl. Musel mi říct kategoricky: 'Není tam nádor.' Máme dojem, že jsme prozatím za vodou,“ řekl šťastný otec Ashyi Brett King pro The Sun. „Kdybychom nechali Ashyu v péči NHS (pozn. red. zdravotní systém v Británii), dnes by tu s námi nebyl. Byl příliš slabý a nepřežil by,“ uvedl King pro BBC a dodal, že Ashya chodí do školy, jezdí na kole a běhá s kamarády jako běžný malý chlapec.

O kontroverzním příběhu malého Ashyi slyšela i rodina Sabiny, která doufá, že se dívka také dostane do protonového centra v Praze. „Pracovala jsem v Thurrock jako registrovaná zdravotní sestra celé roky. V červnu roku 2018 byl mé nejmladší dceři Sabině diagnostikován chondrosarkom páteře. To je v podstatě rakovinový nádor, který nebyl lékaři odhalen více než rok, a když byl nalezen v červnu 2018, byl natolik velký, že nebylo možné provést operaci bez toho, aniž by byla amputována noha,“ uvedla Sabinina máma Ebelinda Makaranga pro lokální server YourThurrock. „Poté jsem zjišťovala, jak se v jiných zemích léčí rakovina. Zaujala mě Česká republika, kde se před několika lety léčil malý chlapec Ashya,“ vysvětlila.

Poté, co Ebelinda kontaktovala Protonové centrum v Praze, jí bylo sděleno, že by bylo možné Sabinu léčit, ovšem nebylo by to levné a rodina tolik peněz nemá. „Léčba není levná. Na sedm týdnů včetně konzultace by to vyšlo na 61 500 liber (1,79 milionu Kč),“ řekla a dodala, že se proto rozhodla zřídit veřejnou sbírku na GoFundMe. Rodina totiž navíc bude platit ubytování v Praze. „ V České republice budeme potřebovat bydlení,“ dodala s tím, že cílová částka veřejné sbírky je 70 tisíc liber (2,04 milionu Kč). Zatím se podařilo vybrat 13 550 liber (395 tisíc Kč).

Video: Jak v pražském centru zachránili malého Ashyu

Video  Ashya King - Protonové centrum  - Tomáš Polák, Lukáš Červený, Blesk TV
Video se připravuje ...

Video: Ashya King při návštěvě Prahy po úspěšné léčbě

Video  Malý Ashya před rokem umíral na rakovinu, teď se sám prošel po Praze  - Daniela Soukalová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině