Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Neskutečně mě ponížili! Ochrnutý atlet žaluje letiště: Nedali mu vozík, plazil se mezi cestujícími

Autor: ital - 
3. listopadu 2018
10:27

Vozíčkář Justin Levene, který je aktivním sportovcem, zažaloval londýnské letiště Luton Airport za diskriminaci a ponížení. Letadlo totiž nepřineslo jeho speciální kolečkové křeslo. Zaměstnanci mu nabídli, že jej převezou na jiném křesle, které by někdo jiný tlačil, což Justin považoval za ponižující a nabídku odmítl. Místo toho se plazil přes celé letiště pomocí rukou.

Před svými jednadvacátými narozeninami utrpěl Justin Levene výhřez ploténky, což mu způsobilo poškození nervu a od té doby je ochrnutý na dolní polovinu těla. Přesto odmítl, aby ho jeho zranění odřízlo od normálního života. Stal se z něho aktivní sportovec, který soutěží na mezinárodní úrovni.

Když se v srpnu 2017 vrátil z Chorvatska, letadlo přistálo bez jeho invalidního vozíku. Zaměstnanci mu nabídli, že jej přes letiště přepraví na jiném kolečkovém křesle. To ale nebylo konstruováno tak, aby se člověk na něm mohl sám pohybovat, naopak to byl ten typ křesla, které musí asistent zezadlu tlačit pomocí madel.

 Tento návrh mu však přišel velmi ponižující a diskriminující, jelikož v něm vyvolával pocit, že není schopný se o sebe postarat. Místo toho se rozhodl, že se přes letiště dopraví sám pomocí vlastních rukou.

„Byl jsem velmi rozčílený, jelikož ani jeden ze zaměstnanců se nedokázal vcítit do mé situace a neměli pochopení pro to, co se děje,“ pověděl parasportovec pro BBC. Soud nyní řeší, jestli by měly společnosti spíše postiženým zákazníkům nabídnout transport, nebo zda nechat svobodné rozhodnutí na nich samotných.

Mluvčí letiště Luton Airport prohlásil: „Zaměstnanci se velmi urgentně snažili najít řešení situace. Nabídka převozu na kolečkovém křesla měla být dočasnou náhradou. Pan Levene ale veškerou pomoc odmítl. Tímto se mu omlouváme, zároveň však chválíme náš personál, že za daných okolností udělal to nejlepší, co bylo v jeho silách.“

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

europa ( 4. listopadu 2018 06:23 )

hnusnejsvet33 ( 3. listopadu 2018 19:36 )

Tak zdá se, že neměl pouze ochrnuté nohy, ale taky něco s hlavou.

jany ( 3. listopadu 2018 19:21 )

co je spatneho na nabidnutem kresle? takove uzivaji tisice lidi

sakajeva ( 3. listopadu 2018 17:51 )

Invalidní vozík snad není ponižující.

naidka ( 3. listopadu 2018 15:53 )

Letadlo zapomnělo jeho speciální křeslo v Chorvatsku.

Zobrazit celou diskusi