Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Anetka (8) dělá (po)kroky: Malá bojovnice se rve s dětskou obrnou!

Autor: Tereza Hodáliková - 
3. listopadu 2018
16:35

Anetka Kupcová slaví 3. listopadu narozeniny! Ty letošní, osmé, ale jsou trošku speciální! Od Nadačního fondu KlaPeto dostala šek na  50 tisíc. Peníze poputují na její boj s dětskou mozkovou obrnou…

Příběh malé bojovnice, která se od narození pere s touto zákeřnou a nevyléčitelnou chorobou, Blesk sleduje již čtyři roky. Od holčičky, která chodila jen po kolínkách a vydávala zvuky podobné čínštině, se neskutečně posunula. A to podle lékařů neměla nikdy chodit, mluvit, vidět, slyšet, komunikovat…

„Ve čtyřech letech začínala pomaličku mluvit, první samostatné kroky se odehrály v pěti letech. V šesti prodělala operaci obou nožiček, kdy jí byly propadlé nožní klenby zpevněny šrouby, na jaře ji čeká další operace, šrouby budou vyndány,“ popisuje maminka Veronika Kupcová.

Anetka je nyní v takovém stavu, že když má náladu a opravdu se jí chce, zvládne i malou procházku: „Jsme velmi šťastni, že v interiérech, jako doma, ve školce, ve škole apod., se Anetka dovede pohybovat »po svých«, nicméně venku je invalidní vozík jejím stálým pomocníkem. Buď se veze, nebo ho před sebou tlačí, když je plná síly, zvládne kus procházky opět »po svých«.“ Za její chůzí a řečí ale stojí obrovský kus práce.

Denní trénink

„Její život je stále plný povinností, těch »pracovních «, kdy děti ze škol či školek míří na hřiště či zájmové kroužky a Anetka zatím stále místo zábavy za terapiemi. Třikrát až čtyřikrát do roka absolvuje intenzivní měsíční terapii na jedné z neurorehabilitačních klinik, do toho pravidelně v týdenních intervalech navštěvuje i další specializované terapie jako hiporehabilitaci, kraniosakrální biodynamiku, neurofeedback, rehabilitaci či logopedii…“ vypočítává maminka.

Blesk doporučil

Když Blesk dostal možnost nominovat jedno dítě, které zařadí Nadační fond KlaPeto mezi obdarované z peněz pochodu Na Sněžku, neváhal a zvolil právě Anetku Kupcovou.

„Na náš nadační fond se obracejí především rodiče dětí s dětskou mozkovou obrnou, kterým pomáhají pravidelné speciální rehabilitace. Pojišťovny je nehradí, ačkoli to má opravdu smysl a posouvá to děti k větší soběstačnosti. To je vidět i na Anetce, kterou nám doporučil náš mediální partner deník Blesk. Moc jí držíme palce a věříme, že jí penízky pomohou k dalším pokrokům,“ přeje si spoluzakladatelka NF KlaPeto Kateřina Klasnová.

„Bez pomoci nadací, větších a menších dárců bychom Anetce nikdy nemohli dopřát takovou péči a Anetka by možná naplnila ony lékařské prognózy. Proto všem, kteří naši Anetku jakkoliv podporují, z celého srdce děkujeme,“ komentuje to Veronika Kupcová.

VIDEO: Lilianka, která se narodila bez rukou: Podívejte se na dojemné video s rodinou.

Zobrazit celou diskusi