Jelikož deník Blesk už třetím rokem spolupracuje s Nadačním fondem KlaPeto na charitativní akci »Na Sněžku«, dostal možnost doporučit jedno dítě, které bude letos mezi rodinami obdarovanými z výtěžku této akce.

Volba padla na malého Dominika z Ostravy! Ten onemocněl vzácným typem leukemie v pouhých šesti týdnech života a jeho příběh sleduje Blesk od samého začátku. „Narodil se 12. července 2015 a od 10. září, tedy po šestinedělí, se Domčovi objevily modřinky po celém těle,“ vzpomíná maminka Nikol Němcová. Verdikt doktorů zněl – lymfoblastická leukemie.

Kvůli boji s rakovinou v tak nízkém věku si Dominiček vysloužil přezdívku Nejstatečnější miminko. Chlapeček má za sebou už dvě transplantace kostní dřeně. „Třetí už by nebyla možná,“ říká maminka.

S chlapcem byla na slavnostním předávání finančních prostředků NF KlaPeto, kde byl i doprovodný program (plavba lodí) a oba tak přebrali šek! „Nesmírně si toho vážíme, je to pro nás obrovská pomoc. Slavnostní předání i celý večer byl plný úžasných lidí a hlavně dětiček. Dominiček si plavbu moc užil, jelikož byl poprvé na lodi. Byl to pro něj úplně nový zážitek. Moc děkujeme,“ popsala maminka.

„Dominik od kolébky bojuje se zákeřnou nemocí a tráví více času po nemocnicích a lékařích než normálním životem. Náš nadační fond mu proto přispěl na pomůcky a především lázeňský a ozdravný pobyt, aby mohl nabrat síly. Držíme malému bojovníkovi palce,“ vysvětluje Kateřina Klasnová, spoluzakladatelka NF KlaPeto. „Když jsem Dominička viděla na slavnostním předávání šeku, tak musím říci, že mi to úplně vehnalo slzy do očí, protože tam přišel s rouškou…“

Akutní lymfoblastická leukemie

Ročně jí v Česku onemocní asi 70 dětí. Z toho ale jen 3–4 případy se týkají kojenců. V mladých buňkách kostní dřeně se množí bílé krvinky lymfocyty, které potlačují normální krvetvorbu. Nemocný je unavený a trpí infekcemi. Může krvácet z nosu, z dásní nebo mít modřiny (stejně jako měl Dominik). Nemoc se léčí chemoterapií, radioterapií, transplantací kostní dřeně nebo kombinací několika metod.

Můžete pomoci!

Každý rok se pořádá charitativní výstup na nejvyšší českou horu pro jedno konkrétní dítě, vybrané peníze ale vždy pomohou vícero rodinám (letos se 1 204 555 Kč rozdělilo mezi 20 dětí). Pokud chcete přispět na handicapované děti, můžete poslat libovolnou částku na transparentní účet NF KlaPeto – 2200692979/2010. Vše do poslední koruny jde rodinám dětí.

VIDEO: Lilianka, která se narodila bez rukou: Podívejte se na dojemné video s rodinou.

Fotogalerie
40 fotografií