Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Co bude s Honzíkem, až umřu? Vdovec s postiženým synem prosí o pomoc

Autor: msj - 
22. října 2018
13:43

České sociální sítě o víkendu zasáhl velice smutný příběh. Ovdovělý Jan (74) ze Zlína již čtyři roky sám pečuje o svého postiženého syna Honzíka (32). Na Facebooku Jan popsal své obavy z doby, kdy se o syna už nebude moci postarat a v textu apeloval na čtenáře, aby pro jeho synka pomohli nalézt místo, kde by mohl důstojně žít.

Jsme dva ‚osiřelí‘ - 74 a 32 let. Po mozkové příhodě a smrti manželky pečuji sám již čtyři roky o syna Honzíka, který je zcela bezmocný, nevidomý, zcela odkázaný na moji péči. Honzík má kvadruparézu a skoliózu, čili neustále trpí spastickými křečemi a bolestmi. Přesto je klidné povahy, vděčný za péči, kterou mu poskytuji,“ popsal situaci Jan v příspěvku.

Dále se starostlivý otec rozepsal o svých obavách, jelikož ve svém věku už musí přemýšlet do budoucna. „Let přibývá a sil ubývá. Musím začít řešit situaci, co s Honzíkem až onemocním, nebo odejdu na věčnost,“ pokračoval.

I přes své opodstatněné obavy se Jan ze všech sil snaží Honzíkovi dělat život příjemnějším a zároveň ho chce připravit na dobu, kdy zůstane sám. Právě toto je důvod, proč se Jan se svou těžkou životní situací svěřil na Facebooku v naději, že mu lidé pomohou.

Hledáme kolektiv lidí s podobným osudem, nebo vhodné zařízení pro všechny věkové skupiny - občanské sdružení, domov pro seniory i zdravotně postižené společně s lékařskou péčí a rehabilitací. Tam bych mohl v klidu dožít a Honzík i po mé smrti mohl důstojně žít,“ prosil Jan na Facebooku.

Jan se pídí po jakékoliv informaci, radě nebo organizaci, která by mu společně s jeho postiženým synem mohla pomoci. Příspěvek už sdílelo bezmála 30 tisíc lidí a v komentářích se Janovo těžkou situaci snažilo vyřešit přes dva tisíce lidí. Snad se díky nim podaří vše zdárně vyřešit...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině