Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Muži se udělaly na obličeji obří vředy: Infekce od kočky!

Autor: shp - 
15. září 2018
09:53

Nejmenovanému muži (68) z amerického státu Missouri se objevily na obličeji veliké a bolestivé vředy. Když už nemohl dotyčný bolesti vydržet, zašel konečně po dvou měsících za praktickým lékařem. Ten zjistil za pomoci kolegů, že je muž infikován nebezpečnou tularémií, která může vést až k smrti.

Výsledky krevních testů hovořily jasně, uvedl The New England Journal of Medicine. Muž trpěl tularémií. Lékaři se proto dotyčného zeptali, zda se nestalo v jeho životě něco netradičního nebo podezřelého, co by mohlo mít souvislost s domácími nebo divokými zvířaty.

Nemocný odpověděl, že dva dny předtím, než se mu objevily boláky, mu zemřela kočka. Podle veterináře na rakovinu. Lékaři proto měli jasno. Muži podali antibiotika. Již po pěti dnech se začaly boláky zmenšovat. Za tři týdny byl zcela vyléčen. Kdyby ale nešel k lékaři, mohl být následek tragický.

Co je tularémie?

Infekce, která je také někdy označovaná jako zaječí nemoc, je akutní nebo chronické bakteriální onemocnění zvířat i lidí. Nejčastěji se vyskytuje u zajíců a hlodavců. Proto získalo svou přezdívku. Náchylná na něj jsou ale i další zvířata včetně těch domácích. Infekci může chytit i člověk.

V případě vážného průběhu nemoci může tularémie vést při neléčení vzácně až k smrti. Neléčená tularémie však častěji vede k pneumonii, která je mnohem fatálnější. V Česku je podle knihy Nebezpečné infekce zvířat a člověka evidováno na 100 případů tularémie ročně.

Muži se na tváři objevily veliké vředy. Muži se na tváři objevily veliké vředy. | The New England Journal of Medicine

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hasickajana ( 15. září 2018 14:11 )

doprčic,proč ta kočka nemá na obrázku taky pásku přes oči? To snad nemá svá práva...?!

Ritiste ( 15. září 2018 11:04 )

To je zase strašak.Tularemie byla je a bude,jak se píše,rozšířená je zejména mezi hlodavci.Takže se člověk může nakazit zejména od hlodavců,třeba i tím,že sní potravinu znečištěnou myší.Nedělejte strašáky z domácích mazlíků,kočky i psi žijí s člověkem již tisíce let a lidstvo ještě nevyhynulo.

Zobrazit celou diskusi