Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Z dovolenkového průjmu se vyklubala salmonela. Turistka ji chytila z implantátů

Autor: Mii - 
7. října 2018
20:37

S neobvyklým případem se setkali doktoři v americkém zdravotnickém zařízení Nebrasca Medical Center v Omaze. Žena, které místní doktoři provedli zvětšení prsou, si stěžovala, že od chvíle, co na dovolené v Mexiku chytila průjem, má silné bolesti v pravém prsu. Po bližším vyšetření se ukázalo, že tkáň kolem jejího implantátu je infikovaná salmonelou. Na tom, jak se salmonela do prsu dostala, se doktoři neshodnou, informuje server Daily Mail.

Doktoři případ popsali v odborném časopise JPRAS Open. Podle nich 34letá žena zdravotní centrum navštívila nejprve za účelem zvětšení prsou. Operace proběhla v pořádku, obdržela dva silikonové implantáty a za pár hodin byla doma. I do doprovodné dokumentace doktoři zapsali, že zákrok se zdařil. Když přišla za týden na kontrolu, vše stále vypadalo v pořádku.

Zahájila tak zcela běžný život. Nová prsa nevykazovala žádný problém a zhruba pět měsíců po operaci žena odcestovala na dovolenou do mexického Cancúnu.

Nejdříve šlo o pobyt u moře jako každý jiný. Postupně se ale ženě začalo dělat špatně, začala mít horečku, průjem a břišní bolesti. Trvalo to déle, než čekala, ale i tak si z nemoci nedělala starosti – po návratu do USA symptomy odezněly a doktoři uvedli, že chytila obyčejný cestovatelský průjem.

Infikovaná tekutina kolem implantátu

Svůj zdravotní stav měla za vyřešený. Ovšem po dvou týdnech od průjmu ji začalo bolet a začalo jí otékat pravé prso, bolest navíc přetrvávala několik dní. Nakonec se tak znovu rozhodla vydat do medicínského centra v Omaze, kde jí doktoři provedli ultrazvuk prsu.

Co odhalil, bylo pro všechny přítomné překvapující. Žena měla kolem implantátu tekutinu, která se nijak zjevně neprojevovala. Předepsali jí tak kombinovaný lék amoxicillin-clavulanate, který slouží k léčbě bakteriálních infekcí a poslali ji domů.

Za tři dny byla žena zpět. Na spodní části prsa měla velký absces, takže ji doktoři ihned poslali na operační sál, kde prsní implantát vyjmuli a udělali rozbor infekce. Výsledek? Tekutinu i infekci způsobila bakterie salmonely.

Salmonelu obvykle člověk chytne po konzumaci nedostatečně tepelně upraveného kontaminovaného masa nebo vajec. Její projevy můžou být podobné jako u cestovatelského průjmu. Infekce se totiž nejčastěji objevuje kolem střev.

Chirurg: Před operací si možná někdo neumyl ruce

Jak se salmonela dostala k prsnímu implantátu, se doktoři neshodnou. Lékaři z centra v Omaze nevylučují, že infekce měla spojitost s průjmem, který žena chytila na dovolené. Plastický chirurg Stuart Linder z Beverly Hills se ale domnívá, že žena byla pravděpodobně infikovaná při operaci a s návštěvou Mexika to nemá nic společného. „Možné je všechno, ale během svých 21 let profesního života jsem nikdy neslyšel, že by salmonela infikovala implantát,“ sdělil serveru.

Jeho hypotéza je taková, že někdo, kdo se účastnil operace zvětšení prsou, si neumyl ruce, a ženu tak infikoval. „Myslím si, že se to stalo během operace. Netvrdím, že to byl nutně ten operatér, ale mohl to být jeho asistent nebo neumyté nástroje,“ říká plastický chirurg.

Bakterie se mohla „uspat“ v kapse připravené na implantát a několik měsíců se neprojevit. Je to díky biofilmu, který se někdy na bakteriích vytvoří. Jak se ale žena stávala aktivnější, a dokonce cvičila, biofilm se porušil a infekce se mohla plně rozvinout. „Prostě si nemyslím, že by se dostala ze střev do krevního oběhu a pak do prsa,“ uzavírá doktor, proč nevidí variantu, že infekci způsobil průjem, jako možnou.

salto ( 9. října 2018 13:54 )

Asi si měla ty kozy nejdříve tepelně upravit.

Zobrazit celou diskusi