Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Přežila tragickou výpravu na Mount Everest: Nyní se zabila na schodech

Autor: rc - 
25. června 2018
16:02

Přežila sebevražedný výstup na vrcholek světa Mount Everest a zemřela doma poté, co spadla ze schodů. Charlotte Fox (†61), která patřila mezi nejlepší horolezkyně světa a jejíž život inspiroval dokonce hollywoodské filmaře, našla v jejím domě v Coloradu mrtvou kamarádka.

Charlotte Fox popisovala samu sebe jako jižní krásku, která miluje outdoorové sporty. Křehká blondýnka, která vyrostla v divoké Severní Karolíně ve Spojených státech, zdolala snad všechny vrcholky světa. Nezalekla se zrádných hor Colorada ani nejvyšší hory světa.

Zdolat Mount Everest se vydala, když jí bylo 39 let. Horolezecká výprava se změnila v boj o život ve chvíli, kdy začal sestup dolů do tábora. Tehdy skupinu horolezců přepadla sněhová bouře a teploty klesly na neuvěřitelných -50 °C. Nebylo vidět na krok a zima byla tak velká, že Charlotte zmrzly kontaktní čočky na očích. Skupina musela zastavit sestup, a to navzdory tomu, že jim docházel kyslík. Bouře trvala dlouhé dva dny. „Čekali jsme na ten teplý pocit, který doprovází hypotermii a smrt,“ řekla později podle The Sun Charlotte. Nakonec bouře ustala, ale osm lidí při ní zemřelo. Charlotte pokračovala v sestupu, ovšem zkolabovala kousek od tábora. Tehdy se pro ni vrátil ruský horolezec Anatoli Boukreev s kyslíkem a pomohl jí do tábora. Příběh inspiroval dokonce Hollywood, který podle jejich trnité cesty na Mount Everest v roce 2015 natočil film. V hlavních rolích zazářila například Keira Knightley, Jake Gyllenhaal a Charlotte ztvárnila Amy Shindler.

Na horách Charlotte ztratila v roce 1993 svého přítele Marka Bebie a v roce 2004 přišla o milovaného muže znovu. Její manžel Reese Martin III. zemřel během paraglidingu. Charlotte přežila všechny nebezpečné výstupy na vrcholky hor. Zemřela ve svém domě v Telluride v Coloradu poté, co spadla ze schodů. Bez života ji tam našla její kamarádka Kim Reynolds.

VIDEO: Český horolezec nepřežil pád ve Vysokých Tatrách.

Video  Český horolezec nepřežil pád ve Vysokých Tatrách.  - tv JOJ
Video se připravuje ...

hufnagll ( 10. července 2018 17:23 )

To samé vás Sores může čekat když vyjdete z baráku,spadne střešní taška,nemusel jste chodit ven.Nebo když sednete do auta a protijedoucí nedá přednost,do auta jste nemusel nastupovat,byla to vaše volba.Nikdy neříkejte že nelitujete cizího neštěstí.Může se vám to stát taky.

Monikay ( 25. června 2018 17:16 )

Popisovala sama sebe jako jižní krásku?

sores ( 25. června 2018 17:15 )

Já tyhle lidi odvážné nelitují pokud zemřou! Je to jejich rozhodnutí a musí při tak nebezpečném sportu počítat každou vteřinu ne minutu že mohou přijít o život!!! Baví je riskovat i život. Smutné!

Zobrazit celou diskusi