Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tomášovi ve 14 amputovali nohu, teď pomáhá podobně postiženým: Na handbike pro děti můžete přispět i vy

Autor: dce - 
14. prosince 2017
19:36

Tragédie Tomášovi před lety změnila život - po nehodě přišel o nohu. Bylo mu teprve 14 let a s novým handicapem se vyrovnával jen velmi těžko. Před několika lety ale založil cyklistický oddíl Černí koně, kde pomáhá podobně postiženým najít novou vášeň. Překážkou jsou ovšem peníze - pomoci jim ale můžete i vy!

Tomáše Pouchu dnes znají lidé jako zakladatele Černých koní, nadšence do cyklistiky a věčného optimistu. Jenže nebyl vždycky takový. V roce 1986, když mu bylo 14 let, ho kamarád svezl na motorce. Jenže se jim do cesty "připletl" traktor...

"V nemocnici mi potom amputovali nohu a já se stal vězněm svého handicapu," popsal Tomáš. Jako každý normální kluk z vesnice chtěl chodit s kamarády ven, ale s berlemi to nebylo tak jednoduché.

"Následujících 20 let jsem se za svůj handicap styděl. Dokonce i v těch největších vedrech jsem chodil v dlouhých nohavicích, aby nebylo vidět, že mám protézu," svěřil se. Nakonec ale zabojoval a začal jezdit na kole. Po čase mu došlo, že se s handicapem smířil.

"Koncem roku 2008 jsem s kamarády založil cyklistický oddíl Černí koně. Do něj jsem chtěl verbovat další handicapované, aby i oni mohli touto cestou dojít k určitému smíření s osudem."

Jenže problém, kterému čelí každá podobná organizace, je nedostatek peněz. "Nejlevnější speciální kolo pro vozíčkáře stojí 135.000 Kč. A kola pro děti? Ty, jak jsem zjistil, dokonce ani nikdo nevyrábí."

A přitom právě dětem by něco takového prospělo nejvíc! "Dobře si pamatuji, co jsem jako dítě prožíval, když jsem byl celé dny zavřený doma a nemohl jsem být venku s kamarády. Vím, jak moc dětem schází možnost svobodného pohybu a jak důležité je pro psychický stav projet se na kole po lese nebo jet s rodiči na zmrzlinu."

Jenže rodiny s postiženými dětmi nemají peněz nazbyt - investují do rehabilitací, léčení, přestaveb domu, nového většího auta; prostě věcí, bez kterých se nemohou obejít. A protože chybí poptávka, výrobci handbiků se ani nenamáhají něco podobného nabízet. Profit by z toho totiž neměli...

"Z toho, jak se věci mají, jsem byl rozzlobený. Ale protože jsem se už jednou od života naučil, že musím spoléhat jen sám na sebe, rozhodl jsem se vyrábět kola pro postižené děti sám. Založil jsem neziskovou organizaci Černí koně a začal vyrábět handbiky v malé garáži. Protože jsem měl navíc vizi, že dětem budu dodávat kola zadarmo, vytvořil jsem i projekt Vítr ve vlasech. Ten má kromě mnoha jiných aktivit za cíl ke každému kolu sehnat sponzory, kteří ho zaplatí," vysvětluje Tomáš. 

Na výrobě s ním pracují i další podobně postižení kamarádi. "Jedná se tedy o výrobu handicapovaných pro handicapované. Za dobu naší existence se nám podařilo předat už více než 30 speciálů. Potřebujeme ale vyrobit dalších 50 a další děti se hlásí."

A právě tady potřebují Černí koně i vaši pomoc. Garáž na výrobu tolika kol už prostě nestačí. "Abychom dostáli svého cíle, musíme neodkladně vybudovat nové bezbariérové výrobní prostory. Naše kapacity totiž už nezvládají plnit poptávku a čekací doba na jedno kolo je nyní jeden rok. Jen si to představte. Jeden rok života každého dítěte. Jeden rok bez zážitků, svobodného pohybu venku a kamarádů."

Pokud najdou pět tisíc lidí, kteří by každý přispěli 200 korunami, mají milion na stavbu. Za cíl si ale Tomáš zatím dal získání 300 000 korun na HitHitu. To se jim před nedávnem podařilo a jsou z toho velmi šťastní a vděční všem, kteří přispěli.

Ale co je to 300 tisíc, když potřebujete stavět? Tato částka zatím zaplatí rekonstrukci stávajících prostor. Ty ale nebudou bezbariérové a bude chybět vybavení i pracovníci. Pomoci Tomášovi i Černým koním můžete i vy. Díky tomu budou moci dál vyrábět handbiky a speciály pro znevýhodněné děti.

Chcete podpořit Černé koně i vy? Pomoci můžete na stránkách projektu na HitHitu nebo můžete peníze poslat přímo na účet sbírky 264550436/0300!

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi