Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Smutný příběh Evy (27) z Olomouce: Vánoční sen o domově

Autor: rys - 
23. prosince 2017
06:28

Paní Eva Holomková (27) z Olomouce neměla dosud v životě příliš štěstí. Jako mladá se zamilovala do nesprávného muže a odešla ze školy. Jenže po narození dětí se z partnera vyklubal chorobný žárlivec a tyran a žena skončila i s dětmi v azylovém domě. K Vánocům má jediné přání – chtěla by vlastní střechu nad hlavou.

Eva měla kdysi velké plány jako skoro každý člověk. „Studovala jsem předškolní a mimoškolní pedagogiku na přerovské střední pedagogické škole,“ popsala deníku Aha!. Jenže před maturitou se bezhlavě zamilovala, otěhotněla a školu už nedokončila.

Bohužel ale její velká láska skončila velkým zklamáním. „Ukázalo se, že je chorobně žárlivý. Stále se hádal, stále mu něco vadilo. Bylo to peklo,“ přiznala s tím, že ji partner často i bil. Jediné pozitivní bylo, že měl vlastní byt, o ten ale nakonec přišli. „On totiž nikde nepracoval a tak neplatil nájem, takže jsme přišli o byt. A to už jsem od něj odešla. On by sice chtěl, abych se k němu vrátila, ale je to definitivní. Já potřebuju začít znova,“ doplnila.

Eva nakonec skončila v olomouckém azylovém domově pro matky s dětmi, kde ale nemůže zůstat napořád. „Sehnat byt je ale docela problém. Ne, že by byty nebyly, ale všude jsou nájmy, které nejsem schopna zaplatit,“ řekla žena, která pracuje jako myčka nádobí v luxusní olomoucké restauraci. Vydělá si tím zhruba devět tisíc korun. Z toho 4800,- dá měsíčně za pobyt v azylovém domě. „Takže mi z platu moc nezbývá. Sice k tomu mám tisícovku ze sociálky, tisícovku přídavky a tisícovku alimenty, ale i tak to není zrovna moc,“ uvedla Holomková.

Zatímco její děti Ernest (9) a Marie (5) si k Vánocům přejí klasické dárky jako playstation, kolo, kočárek či panenku, Eva Holomková má jediné velké přání. „Sehnat byt a zařídit dětem pěkný domov. To si přeju ze všeho nejvíc,“ prozradila žena. „Teď to na mě všechno padá, když si uvědomuji, že jsou před námi první Vánoce, kdy nemáme domov.“

Eva má také v plánu doplnit si vzdělání, aby si našla lepší práci. „Chtěla bych, jak jen se trochu postavíme na nohy, školu dostudovat. To je po nalezení bytu hned můj druhý velký cíl,“ prozradila a dodala: „Věřím ale, že vše zvládnu.“

Pomáhejte s námi

Devět rodin, ke kterým se osud obrátil zády. Pomůžete nám, aby alespoň na chvíli zapomněly na velké břímě, které si nesou životem? Sháníme dárky na zpříjemnění vánočních svátků, dárky, jež by vykouzlily úsměv na dětských tvářích, ulehčily rodinám jejich svízelnou situaci. Každá koruna, každý sebemenší dar se dostane rovnou k adresátům.

Kdo by chtěl Evě Holomkové a jejím dětem pomoci, může volat do domova pro ženy a matky s dětmi v Olomouci na číslo 585 221 648 nebo ho kontaktovat písemně či osobně na adrese: Domov pro ženy a matky s dětmi, Sokolská 50, 779 00 Olomouc.

 

Eva27 ( 26. prosince 2017 01:38 )

Vážení chytří spoluobčané.Nabídku k článku jsem přijala od redakce a nikomu jsem se sama neprosila,ani neprosím,o nějaké finanční dary.A už vůbec nejsem zvědavá na komentáře typu: potřebuje peníze na chlast,nebo na to,aby mohla živit další děti.Ale rejpálkové se vždy najdou.Já byla slušně vychovaná, takže si ty vaše narážky na cikány vážně nechte.Jinak Vám přeji příjemný zbytek svátků vánočních.

patyk ( 25. prosince 2017 23:00 )

pleskac-má pravdu.Ta ženská není žádná vyjímka.Kolik žen samoživitelek žije v ČR?Nepíšou pí.čoviny do Blesku,protože třeba mají i dvě práce,aby mohly zaplatit nájem,jídlo a tím pádem nemají čas ani chuť vypisovat a stěžovat si. Hra na city ve vánočním čase.A nezapomenout přidat číslo účtu.Nestydíte se ještě dávat své foto?

Zobrazit celou diskusi