Anetin manžel měl problémy s alkoholem a v opilosti svou ženu často fyzicky napadal. Neovládl se, ani když byli v místnosti jejich syn (5) a dcera (3). Aneta uvažovala o rozvodu, ale vždycky se nechala přesvědčit, že se manžel změní.

„Když byl střízlivý, byl pozorný a něžný. Sliboval mi, že už se alkoholu nikdy nedotkne. Ujišťoval mě, že mě nade všechno miluje. Mluvil o naší společné budoucnosti,“ vzpomíná Aneta a přiznává, že v jejím rozhodování hrálo roli i to, že jednoduše neměla kam jít.

Když byla ve čtvrtém měsíci těhotenství se třetím dítětem, málem došlo k tragédii. Anetin manžel se vrátil domů opět opilý a chtěl se hádat. „Snažila jsem se ho utišit, bála jsem se, že probudí děti. Hrozně ho to naštvalo. Ruku mi zkroutil za záda,“ popisuje Aneta hrůzné chvíle.

Děti se skutečně probudily a chtěly matce pomoci. „Manžel mě od sebe odstrčil a já jsem proletěla skleněnými dveřmi. Pořezala jsem se a s pravou rukou jsem nemohla hýbat,“ vzpomíná žena.

Vyběhla s dětmi na ulici a tam zjistila, že manžel dům zapálil. Aneta musela do nemocnice a děti do dětského domova. Neměla se kam vrátit a věděla, že děti bez zajištěného zázemí zpět nedostane.

Naštěstí zdravotní sestřička znala organizaci Na počátku. „Rovnou z nemocnice jsem se nastěhovala do jejich zařízení Domov pro dětský život. Je to těžké, ale věřím, že všechno bude zase v pořádku. Miminko se narodí už brzy. Paní ze sociálky říkala, že snad potom, co přijdu z porodnice, se ke mně vrátí i děti. A pak všichni čtyři uvidíme, co dál,“ přeje si Aneta.

Na počátku

Poradna společnosti Na počátku sídlí v Brně v ulici Soběšická a je určena pro nastávající matky v těžké životní situaci. Ženy, které otěhotněly neplánovaně, rodina je odmítá, chybí jim zázemí nebo dokonce čelí domácímu násilí, v ní najdou podporu, radu i materiální pomoc.

Nonstop telefonní linka: 774 440 821 nebo 548 221 405

Azylový dům pro těhotné a čerstvé maminky stojí v malé vesnici na Vysočině. Provozuje ho organizace Na počátku sídlící v Brně. Ženy v něm mohou být po celé těhotenství a až do roku a půl dítěte. Po celou dobu jim pomáhají sociální pracovnice řešit situaci a vybudovat si vlastní zázemí. Ženy v podobné situaci jako Aneta mohou napsat žádost na poradna@napocatku.cz.

Organizace Na počátku je držitelem značky Spolehlivá veřejně prospěšná organizace. Účelem je poskytnout potenciálním dárcům i široké veřejnosti informaci o tom, že veřejně prospěšná organizace řádně hospodaří se svěřenými prostředky, které transparentně a adekvátně využívá k naplňování svého deklarovaného poslání.

Zapojte se a pomáhejte i vy!

Vzal vás příběh v novinách za srdce? Chcete pomoci konkrétnímu člověku, rodině nebo konkrétní neziskové organizaci? Můžete poslat dar převodem z účtu na dárcovské konto 0002160016/5800 projektu Blesk Srdce pro vás (je vedené pod Nadačním fondem J&T). Teď to hlavní! Váš dar poputuje VŽDY té organizaci a těm konkrétním lidem v příbězích, které Blesk zveřejní.

Pošlete dárcovskou SMS ve tvaru: DMS SRDCEPROVAS na číslo 87 777.

Cena DMS je 30 Kč. Více na www.darcovskasms.cz

Fotogalerie
10 fotografií